Ezeket a messiásokat ne kövesse, ha kormányt akar buktatni!

2024. március 27. 19:31

Új megváltó jött el a baloldalon Magyar Péter személyében, aki most már tényleg az igazi messiás. Tudják, hiszen követtek már párat. De kiket is?

2024. március 27. 19:31
HZ1_7335 Magyar Péter

Nyitókép: Havran Zoltán

 

„Azt még nem döntöttem el, hogy mennék-e EP-képviselőként Brüsszelbe. Úgy gondolom, hogy itthon most nagyobb szükség van rám” mondta Magyar Péter az általa szervezett keddi tüntetésen.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez még azt is jelentheti, hogy a baloldal legújabb reménysége miniszterelnök akar lenni. Abban viszont a baloldali véleményvezérek már nem annyira biztosak, hogy szeretnék, ha Magyar Péternek hívnák Magyarország következő miniszterelnökét, és jól láthatóan az ellenzéki parlamenti pártoknak is egyre kellemetlenebb a volt igazságügyi miniszter exférje.

Ezt is ajánljuk a témában

De kikbe helyeztek még hasonló reményeket a baloldalon a 2010-es kormányváltás óta?

Bajnai Gordon

Bajnai Gordon
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bajnai Gordon volt a 2010 előtti világ utolsó miniszterelnöke, aki a kormányváltás után néhány évre eltűnt a politikából, hogy aztán újult erővel térjen vissza. 

Egészen pontosan egy 2012 október 23-i tüntetésen jelentette be, hogy választási mozgalmat indít Együtt 2014 néven. A név nem véletlenül ismerős sokaknak, a mozgalom ugyanis hamarosan, 2013 júniusában párttá alakult és egészen 2018-ig létezett.

Emlékezetes, a párt a ‘18-as választáson még az 1 százalékot sem érte el, így vissza kellett fizetniük a kampánytámogatást. Az akkori elnök, Juhász Péter ehhez minden nyilvános felületen adományokat kért szimpatizánsaiktól. Juhász sűrűn hangoztatta, azért kell a segítség, hogy tovább harcoljanak a kormány ellen, majd mikor összegyűlt a tartozásuk, fizettek és azonnal fel is számolták a pártot. Ezt a mozgalmat sikerült többedmagával útjára indítania Bajnai Gordonnak 2012-13-ban.

Bajnait ugyan sokan nagyon ígéretes miniszterelnök-jelöltnek tartották még 2013-ban (mások viszont nem értették, hogy egy ennyire nem szuggesztív figura miért akar politikai vezető lenni), a volt miniszterelnök mégis beadta a derekát még abban az évben és visszalépett az MSZP-s Mesterházy Attila javára.

Bajnai egyébként a maga topmenedzseri attitűdjével és neoliberális elképzeléseivel mindig is kényelmetlenül mozgott a régi vágású szocialisták között. 

Ennek az egyik legemlékezetesebb megnyilvánulása az volt, amikor őt is felhívták a színpadra, hogy elénekelje az Internacionálét. Bajnai pedig tátogott, akár a szégyenlős tinédzser az énekkarban, aki most kezdett mutálni, és közben az eget bámulta azzal az arckifejezéssel: „csak ezt éljem túl valahogy!”.

Mesterházy Attila

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Mesterházy Attila volt az első olyan politikus, akit a „nagy”, Gyurcsány Ferencet és pártját is tartalmazó baloldali összefogás indított országgyűlési választáson miniszterelnök-jelöltként. 

Az MSZP-n kívül felsorakozott mögé a DK, a Fodor Gábor-féle MLP, a Bajnai-féle Együtt, és az akkor még Párbeszéd Magyarországért névre hallgató formáció, amely Karácsony Gergelyt is a sorai között tudja. A '14-es országgyűlési választáson elszenvedett veresége, majd az MSZP leszereplése az ugyanabban az évben megrendezett európai parlamenti választáson megérlelte benne a döntést, hogy lemondjon pártelnöki tisztségéről.

Karácsony Gergely

Fotó: MTI/Mónus Márton

A jelenlegi főpolgármester nem mindig kizárólag a városvezetés hóbortjának áldozott pályafutása során. A 2018-as országgyűlési választás idején ő lett a baloldali összefogás tuti jelöltje, bár ő maga nem volt ebben olyan biztos. Emlékezetes, a kampány környékén 

kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen Karácsony azon morfondíroz bosszúsan, hogy mi „a fa*ért” hagyta magát rábeszélni a jelöltségre. 

A megingó önbizalom nem bizonyult alaptalannak a ‘18-as választás eredményét figyelembe véve. Ennek ellenére Karácsony úgy döntött, újra nekifut, de a villamos erősebbnek bizonyult...

Márki-Zay Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Karácsony Gergely ugyanis az előválasztások idején azt nyilatkozta, akkor se lép vissza a második fordulótól, ha elüti a villamos. Ha egy villamos nem is, Márki-Zay személyében egy villamosmérnök végül is rábírhatta Karácsonyt, hogy ne induljon a második fordulóban. Így Márki-Zay legyőzhette az első fordulóban győztes Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc feleségét. Majd nem sokkal később 

kezdetét vette a rendszerváltás utáni magyar történelem legszürreálisabb kampánya, 

amelyben a baloldal olyan jelöltet indított, aki magát jobboldalinak nevezte és hajlandó volt vitába szállni a kamerák előtt akár a piaci árusokkal is.

A minden idők legszélesebb összefogásaként beharangozott választási koalíció (LMP-DK-MSZP-P-Jobbik-Momentum) aztán Márki-Zay vezetésével minden idők legnagyobb verését kapta, a messiás pedig egyedül vihette el érte a balhét. Utóbbi legalább valahol tényleg messiási sors.
 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­­n­y­­o­­k­­­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­k­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
syphax-2
2024. április 02. 05:21
".....Úgy gondolom, hogy itthon most nagyobb szükség van rám” – mondta Magyar Péter az általa szervezett keddi tüntetésen." Hááá' olllyannagy--KÚÚÚÚÚRVANAGY--"SZÜKSÉG" VAGYON ITTEN rád apuci, mint egy BAZINAGY PÚÚPRA A HÁTUNK KÖZEPIN...BASZODALÁSSAN.....
KBA98
2024. március 28. 16:17
Maximum a diliházba megy! Bőven van áruló az EP-ben ő már nem kell!
viator-11
2024. március 28. 00:58
Tanulságos volt ez a tüntetés is, ahol Puzsér -szemén láthatóan- ittasan nyilatkozott a Népszavának (a youtube a barátod, ha keresed) valamiféle 1/3 Orbán, 1/3 Magyar, 1/3 Gyurcsány egyensúlyozásról - nos, ebből látszott, hogy ugyanúgy nem volt valóságérzékelése, mint mikor a "sétáló Budapest" polgármestere akart lenni. Nekem mindegy, hogy mennyire torz a valóságérzékelése, csak ne akarjon az ilyen megmondó - ember (ú.n. influenszer) lenni a valóságról. Még úgy sem, hogy a fiúhajú felesége olvassa yutúbra az okosságait. Szerintem ez mindkettőjükre nézve gáz, de van fogyasztói tábora. A trágya meg a legyek jutnak eszembe, de valami kortárs hasonlat kellene. Mndjuk, az Edina azért néha vicces, még ha folyton újra is kell állítani az irányzékát. Arról nem is beszélve, hogy a jó szex otthon (és nem máshol) egyszerűen pótolhatatlan. Persze, csak a Hivatásos Sejtetők érzik át a sejtetés nagyszerűségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!