Kíváncsi Petőfi kokárdájára? Itt megnézheti!

2024. március 15. 13:46

Sőt, hosszú idő után most először láthatja a nagyközönség azt követ a Múzeum lépcsőjéből, amelyen a költőóriás állt.

2024. március 15. 13:46

Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala

A Magyar Nemzeti Múzeum színes és élvezetes programokkal készült az ünnepi hosszú hétvégére, kiemelt fókuszt helyezve az 1848-1849-es relikviákra.

Ezek egyike az a kokárda, amely 

a hitelesítő irat tanúsága szerint, Petőfi Sándor tulajdonában volt,

és a közgyűjtemény történeti kiállításának részét képezi.

Ezt is ajánljuk a témában

„A 12 pont nálatok van?” – mozikban a Most vagy soha!

Videó

Grandiózus látvány, remek díszletek és jelmezek, a romantikus kalandtörténetre szépen „ráfekvő” élő zene és tisztességes színészi játék – a Most vagy soha! fellobbantja a szikrát, és átélhetővé teszi Petőfiék forradalmi tetteit.

A lánglelkű költőről a Magyar Nemzeti Múzeum az alábbi mód fogalmaz közösségi oldalán: „Petőfi Sándor a magyar irodalomtörténet egyik legjelentősebb, legnagyobb hatású alkotója. 

Az 1848. március 15-i forradalmat kirobbantó márciusi ifjak egyik vezéreként, majd az 1848/49-es szabadságharc mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakjává vált. 

Élete legalább annyira kultusz tárgya lett, mint a költészete.” 

Mikor hangzott el pontosan a Nemzeti dal?

A Múzeum Facebook-oldalán arra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy 

hosszú idő után most először láthatja a nagyközönség azt követ a Múzeum lépcsőjéből, amelyen Petőfi állt.

A Nemzeti Múzeum leírásában ismertette, hogy nagy lépcsőzetük bal oldali, azaz északi mellvédjén 1900 óta emléktábla hirdeti, hogy Petőfi Sándor e helyről szavalta el „a magyar szabadságnak első szabad dalát”

A korabeli források alapján biztosan megállapítható, hogy Petőfi nem szavalta el a Nemzeti dalt 1848. március 15-én, a forradalmi nagygyűlésen. Ez tehát „csak” egy szép legenda, melynek születésében közrejátszhatott a költemény egyik megzenésített változatának kottája, az annak címlapján szereplő ábrázolás, amely már 1848 áprilisában megjelent a Pesti Divatlap mellékleteként. 

Felidézték, hogy ekkor a szerkesztő, Vahot Imre azt írta a lapban: „E hangjegyeket igen érdekessé teszi a czimlap is, mely a múzeum terén tartatni szokott népgyűléseket igen híven tünteti fel.” 

„Tehát a ’48 márciusi és áprilisi Múzeum előtt tartott népgyűlések képét ábrázolta ez a rajz, nem pedig a március tizenötödikei nevezetes gyűlést. Az bizonyosnak látszik, hogy 

március idusán Petőfi ott állt társaival az említett mellvéd tetején és valószínűleg egy rövid beszédet is mondott. 

A későbbi hetekben és hónapokban pedig számos alkalommal szólt Petőfi innen – a lépcső mellvédjének e kövén állva – a néphez, sőt egy áprilisi népgyűlésen egyik versét (a Készülj hazám! címűt) is elszavalta innen” – derült ki a kísérőszövegből.

Hozzátették, hogy a kiállított követ a Nemzeti Múzeum épületének 1975–77-es felújítása idején emelhették ki a helyéről és helyezték raktárba. Ezt követően azt tudni, hogy 1998 márciusában a Márciusi ifjak nemzedéke című időszaki kiállításra felhozták a raktárból és a múzeum előcsarnokában, pontosabban az úgynevezett Apponyi-folyosóhoz vezető lépcső előtt helyezték el – emlékeztetett a Magyar Nemzeti Múzeum.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szedap-2
2024. március 16. 08:02
...láthatja a nagyközönség azt követ a Múzeum lépcsőjéből, amelyen Petőfi állt.,,,,az magyar helyesírás, az megcsúfolása, az magyar nemzeti ünnepen. Szégyen.
Zsolakomarom
2024. március 15. 16:04
ha kover laszlo is hitelesiti a valodisagat, akkor licitalnek ra 10ezer
gilou-au-clavier
2024. március 15. 14:35
A magyarok a kokárdát is lopták, a csúnya gonosz hanyatlónyugattól. Nem lesz ebbű' baj, cigányok? Meg hogy azok lipsikék voltak?
Mandiner444hu
2024. március 15. 14:00
Az elmúlt 15 év legnagyobb hibája ill kétségnélküli bűne a Fidesznek és Orbán Viktornak az hogy az állami óvodákban iskolákban nincs pozitív diszkriminációja a magyarság ápolásának . A mai valóság ezzel szemben az hogy az óvodások a beteg nyugati foss liberalizmuson nőnek fel és ezzel mossák át az agyukat az általános és középiskolában is. Ezért a sok csira identitászavaros globalista gondolkodású fiatal. És végső soron ezért bukik végül el Magyarország is. Magyarságtudatot (néptánc, népzene, népművészet, stb) óvodától egyetemig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!