Megint egy nem gendermentes egyezménytől várná a baloldal a megváltást – újra előhozták az Isztambuli Egyezményt

2024. március 27. 18:25

A baloldal azt a következtetést vonta le Varga Judit történetéből, hogy egy genderideológiát tartalmazó egyezmény ratifikálása megmentette volna a volt igazságügyi minisztert a kapcsolati erőszaktól.

2024. március 27. 18:25
null

Nyitókép: Ferenc ISZA / AFP

 

„A Momentum benyújtja a parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, melyre a kormány évek óta nem hajlandó” – jelentette be Facebookján Donáth Anna.

A Momentum elnöke azzal érvelt: „Az egyezmény végeredményben minden családon belüli erőszak áldozatán segíthetne, legyen szó férfiakról vagy nőkről, fizikai, verbális vagy mentális bántalmazásról.”

Mint írta, személyesen vitázott régebben Varga Judittal a kapcsolati erőszakról, „akinek a szeme sem rebbent akkor, amikor azt állította, a nők helyzetével minden rendben van Magyarországon. Ugyanaz a Varga Judit mondta ezt, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy férje, Magyar Péter éveken át terrorizálta, verbálisan és fizikailag is bántalmazta.”

Ezt is ajánljuk a témában

Donáth Anna tehát úgy gondolja, hogy az Isztambuli Egyezmény megvédte volna Varga Juditot és mindenki mást is a kapcsolati erőszaktól, ezzel viszont csak az a probléma, hogy semmilyen információt, adatot, statisztikát nem mellékelt posztjához, amely azt bizonyítaná, hogy köddé vált a kapcsolati erőszak a dokumentumot ratifikáló országokban.

Egyébként nem csak a Momentumnak, az MSZP-s Gurmai Zitának és a párbeszédes Szabó Tímeának is az Isztambuli Egyezmény juthatott eszébe Varga Judit történetéről.

A parlament honlapja szerint ugyanis Gurmai és Szabó együtt nyújtották be szerdán a ratifikációra vonatkozó javaslatot.

Mi a baj az egyezménnyel?

A kormánypártok többször is elzárkóztak a dokumentum ratifikációjától, amit azzal indokoltak, hogy az egyezmény bújtatott genderideológiát tartalmaz, a magyar jogrendszerbe pedig bármilyen hasznos szabályozást át lehet ültetni, ehhez nincs szükség egy kifogásolható egyezmény elfogadására.

Talán csak véletlen egybeesés, hogy a Telex éppen ma jelentetett meg egy az egyezményről szóló tájékoztató cikket, amelyben szintén megpendítik Varga Judit szomorú történetének húrjait.

„Verbális és fizikai erőszakról ír Varga Judit abban a posztban, amelyben a volt férje, Magyar Péter nyilvánosságra hozott hangfelvételére reagál. Eközben a volt igazságügyi miniszter Vargát többen a családon belüli és kapcsolati erőszak ellen létrejött Isztambuli Egyezmény elutasítása miatt kérik számon” – írják a cikk szerzői.

Később a bújtatott genderideológia vádját is megpróbálják elütni, amikor úgy fogalmaznak: „Egy fogalommagyarázó bekezdés van arról az egyezményben, amely definiálja a társadalmi nemet. Eszerint »azok a társadalmilag konstruált szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, melyeket az adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint«.” Nos, ennél azért többről van szó a dokumentumban, amelyet bárki fellelhet egy egyszerű internetes keresés során és leellenőrizheti a Telex cikkének állításait, éppen ezért érthetetlen, hogy a szerzők miért nem említették meg, hogy más értelemben is használja a kifejezést a szöveg.

A 4. cikk 3. pontjában ugyanis a dokumentum leszögezi, hogy a rendelkezéseket többek között a biológiai nemen (sex) valamint a társadalmi nemen (gender) alapuló megkülönböztetés nélkül kell végrehajtani. Nem igaz tehát, amit a Telex állít, hogy itt csupán a társadalmi szerepeket emlegetik, a felsorolás egyértelművé teszi: 

az Isztambuli Egyezmény nem fogadja el, hogy a nem biológiailag determinált lenne, márpedig a genderideológiának éppen ez a legfőbb kiindulópontja.


 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grogu
2024. március 27. 21:28
Én őszintén sajnálom VJ-t, de nem kellene inkább az ország érdekében a közügyekről (ügyészségi befolyásolás, pegasus lehallgatás, Völner P, Schadl Gy, kegyelmi ügy, Isztambuli egyezmény, kézzel vezérelt média, stb, stb) beszélni? Mert ezek KÖZÜGYEK. VJ és MP házassága meg magánügy.
kokrowatz-0
2024. március 27. 21:13
a törökök ratifikálták elsőként, pedig ott aztán nemigen támogatják a melegjogokat. innentől fogva a genderduma kamu.
Lajoss
2024. március 27. 21:10
Ez a gendermentesség akut probléma napjainkban… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Grogu
2024. március 27. 20:26
Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény az ET által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése”. 2019. márciusáig 46 ország és az Európai Unió írta alá a konvenciót. 2012. március 12-én Törökország elsőként ratifikálta, amit 2013-2019 között 33 ország követett. Az egyezmény 2014. augusztus 1-jén lépett életbe. Magyarország parlamentje 2020 májusában elfogadott egy nyilatkozatot, amely elutasítja a ratifikációt. Azt az üzenetet közvetíti, hogy a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak nem magánügy. A családon belül elkövetett bűncselekmények különösen traumatizáló hatásának a kiemelése érdekében súlyosabb büntetést lehet kiszabni az elkövetőre akkor, ha az áldozat házastárs, élettárs vagy családtag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!