Ledöntötték Radnóti mellszobrát Győrben

2024. április 25. 21:27

Az elkövetőt a rendőrség keresi.

2024. április 25. 21:27

Nyitókép: Győr-Szol Facebook-oldal

„Kedves Győriek! Kollégáink szomorúan tapasztalták, hogy a Zrínyi kórház épülete előtt, a Szigethy Attila út felőli oldalon álló, Radnóti Miklóst ábrázoló mellszoborot ledöntötték” – közölte a szomorú hírt a Győr-Szol Facebook-on. Az esetet jelentették a rendőrségnek és az elkövetőt nagy erőkkel keresik, munkatársaik gondoskodnak a szobor helyreállításáról.

Az 1944. november 9-én Abda határában végezték ki Radnóti Miklóst. A győri Zrínyi kórház előtt álló szobor emléket állít ennek a kivételes költőnek és a második világháború borzalmai által érintett embereknek. 

A kórház területére irányították Radnótival együtt a munkaszolgálatosokat, akiket a német kollaboránsok erőltetett menetben vezettek Németország felé. Radnóti már sérülten és betegen érkezett meg ide. A holttesteiket tömegsírba temették, azonban emléke és költészete örökre él a magyar irodalomban és a világirodalomban.

Az említett bejegyzést itt olvashatja:

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­g­ö­­s­­­ ­l­á­n­­y­o­k­­ ­­v­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Hyazinth
2024. április 28. 13:43
József Attilát is kisajátították a kommunisták, holott ő olyat is leírt, hogy "fasiszta kommunizmus". Úgy tettek az elvtársak, mintha nem tudtak volna erről. Radnóti szerintem, kizárólag költői tehetsége és az általam olvasott versei alapján nincs az első tízben a magyar költészetben, de a legjobb negyvenben simán helye van politika ide vagy oda.
ittésmost
2024. április 26. 21:01
"Szirom borzong a fán, lehull; fehérlő illatokkal alkonyul. A hegyről hűvös éj csorog, lépkednek benne lombos fasorok. Megbú a fázós kis meleg, vadgesztenyék gyertyái fénylenek."
SyncBaer
2024. április 26. 09:10
A tahóság, bunkóság fokmérője, hogy miként viszonyul valaki a köztéri emlékművekhez, műalkotásokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!