Másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság a volt főügyészt

2024. április 17. 13:38

A hivatali visszaéléssel vádolt és elítélt Ihász Sándor büntetését ugyanakkor csökkentették, egy év felfüggesztett börtönre. A volt főügyész nem jelent meg a tárgyaláson Az ítélet jogerős.

2024. április 17. 13:38
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Gyárfás Tamás, Zamecsnik Péter és Ihász Sándor az elsőfokú eljárás egyik tárgyalása előtt (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

Másodfokon hirdetett szerdán ítéletet a hivatali visszaéléssel vádolt egykori fővárosi és fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor büntetőperében a Fővárosi Törvényszék.

A vád szerint a volt főügyészt, a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, törvényi kötelességét megszegve, nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte.

A Nap TV egykori tulajdonosa azután fordult segítségért Ihászhoz, miután ismeretlenek az ő és Portik Tamás között, utóbbi által titokban rögzített egyes beszélgetések leiratait juttatták el hozzá. Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban bűnösnek mondta ki a volt főügyészt,

akit egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. 

A bíróság egyetértett az ügyészség álláspontjával és nem fogadta el a vádlott védekezését. Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére – érvelt a bíró.

A másodfokú eljárásban múlt héten tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség az első fokon meghozott döntés helybenhagyását indítványozta, míg Papp Gábor, Ihász ügyvédje, bűncselekmény hiányában, védence felmentését kérte. 

A szerdán kihirdetett ítéletében a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek mondta ki Ihász Sándort.

Ugyanakkor a bíróság enyhítette a volt főügyész büntetését, a felfüggesztett szabadságvesztést egy évre csökkentve. 

Az indoklás szerint az első fokú bíróság kellően felderített az ügyet, a bizonyítékokat megfelelően értékelte, indoklási kötelezettségét tejesítette.

A bíró megjegyezte, hogy Ihász részletesen tájékoztatta Gyárfást a jogi lehetőségekről, amikor hozzá fordult. De Gyárfás bármilyen más jogi képviselőhöz vagy éppen a hatóságokhoz is fordulhatott volna a zsarolástól való félelmében. A bíró azonban ennél tovább ment, kimondva, hogy Gyárfás és a vezető beosztású ügyészként eljáró Ihász közös taktikát dolgoztak ki, mit kezdjenek a NAP Tv volt tulajdonosához eljuttatott anyaggal, és hogy ne jusson az ügyészség tudomására az ügy. Ihásznak nem egyszemélyben kellett volna döntenie a felmerült adatok értékelésétől és nem járhatott el barátként ilyen bizonyítékok birtokában – hangsúlyozta a bíró.

Ihászt valamennyi, a Fenyő-ügyben keletkezett nyomozati cselekményről értesítették, így nem igaz az az állítása, hogy nem ismerte behatóan az ügyet – mutatott rá a bíró. Hozzátette:

Ihász azon védekezése is egyértelműen cáfolható, miszerint Gyárfás neve nem merült fel lehetséges febujtóként a Fenyő-gyilkosságban. 

A Fenyő-gyilkosságban idén februárban első fokon Gyárfás Tamást, bűnsegédként elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást, felbujtóként elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. 

 

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. április 17. 17:39 Szerkesztve
A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly februárban bűnösnek mondta ki a volt főügyészt, akit egy év(nyi), két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. --- (betoldás tőlem van, az érthetőség kedvéért) Ami viszont így is érthetően érthetetlen az a következő.: Egy ügyész a törvényesség érvényre juttatásának az őre. Ez két dolgot is feltételez. - Jól érti és alkalmazza a jogot. - Elfogulatlanul ragaszkodik azok alkalmazásához. Az első eset miatt nála jobban senki nincs tisztában azzal, hogy hol a bűn határvoinala. A második eset okán pedig tőle nagyban függ, hogy ki marad szabadon és ki megy börtönbe. A szakmájával és beosztásával tevőlegesen visszaélő, a társadalomra és a jogbiztonságra különösen veszélyes embert két éves felfüggesztés terhe mellett egy éves tartamú börtönbüntetésre ítélni nevetséges. A pöna cseppet se arányos a tudatosan szándékolt tettével. Magyarázat .: . A bírósági kollegák kivételeztek vele. Holló a hollónak nem vájja ki úgy a szemét, ahogyan az illene.
EX_Terminator
2024. április 17. 17:30
HA AZT MERÉSZELITEK KÉPZELNI HOGY A TÖRVÉNY ELLENÉRE MEGMONDHATJÁTOK HOGY MI MICSODA ARRA A VÁLASZ BÍRÓSÁGI ÜGY ÉS HOSSZÚ HOSSZÚ LETÖLTENDŐ BÖRTÖN BÜNTETÉS. ENNYIT RÓLATOK SZARHÁZIKÁIM, MEG MÉG ANNYIT HOGY EZEK KÍVÜL 2 FORGATÓKÖNYV LEHETSÉGES. AGYON LESZTEK ÜTVE, VAGY SEMMIBE LESZTEK VÉVE. DE AZ??? HOGY AKÁR CSAK TUDOMÁST VEGYEK A SZARSÁGAITOKRÓL VITÁBA SZÁLLJAK VELE? SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM FOG JÁTSZANI.
ekeke1
2024. április 17. 17:24
Csak úgy kérdem, költőinek. Ha Kónya Endre "pedofilsimogató" volt a ballibák médiumaiban és politikai köreiben... Akkor a Gyárfás -Portik hangfelvételeket a saját páncélszekrényében elsüllyesztő és most jogerősen elítélt volt főügyész akkor micsoda, tekintettel az említett két úrra kiszabott ítéletekre? Gyilkosok simogatója? Már ha a mérce szóba kerül...
B_kanya
2024. április 17. 17:21
Akkor hogy is volt ez az évtizedes Polt-ozás, balf444$$zok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!