Az igazságot kereső baloldali szerintem jobb helyzetben van az Isten előtt, mint egy ramaty jobboldali (Interjú)

2024. május 19. 11:38

A relativizmus azt hirdeti, hogy mindenkinek igaza van. Tehát amit Jézus mond, hogy ő az út, az igazság és az élet, azt a relativizmus tagadja.

2024. május 19. 11:38
Eperjes Károly
Demokrata

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

„(...) Sokszor mondja, hogy az ördög mindig csinos. Miben áll a csinossága a mai világban?

– Valóban, ez a mondás tőlem származik, hogy az ördög mindig csinos volt, de soha nem olyan csinos, mint most. Hogy mit értek alatta? Horizontálisan egyre gazdagabbak vagyunk, többet tudunk, gyorsabban, veszélyesebben és praktikusabban, ám vertikálisan sajnos nem a tetejét, az Istent, hanem az alját, a Fickó ösztönvilágát akarja képviselni a tömegember.

Mi vonzza hozzá a tömeget?

– Úgy tűnik, hogy hagyjuk elveszíteni az első számú identitásunkat; én úgy emlékszem, hogy az angyali doktor, Aquinói Szent Tamás így mondta: egy biztos a létezésben, Én és az Én Teremtőm. És ha ezt az egységet megtagadja az ember (nominalizmus), akkor elkezdődik az izmusok őrülete: feudalizmus, kapitalizmus, szocializmus, imperializmus, nácizmus, kommunizmus, nihilizmus, aberralizmus… És most a legszörnyűbb izmusnál tartunk, utolsó pápáink mind erről beszélnek, a relativizmusnál. A relativizmus azt hirdeti, hogy mindenkinek igaza van. Tehát amit Jézus mond, hogy ő az út, az igazság és az élet, azt a relativizmus tagadja, ezért mindenkit saját istenné csap be, és ezáltal mindenkinek saját közlekedési törvényt hazudik. Ez a káosz. De ha Krisztus fel nem támadt, akkor hiábavaló minden, és hiábavaló a mi hitünk is. De Krisztus feltámadt, valóban feltámadt. Hit által jön a megigazulás, hit nélkül meg a…

(...)

Ki a jobboldali? Ez párt vagy pedig értékrend dolga?

– Szerintem az a jobboldali, aki a jobbik részt választja, hogy elkerüljön minket a balsors, ahogyan a Himnuszban is mondhatjuk. De nem minden jobboldali, aki jobboldalinak mondja magát, és ismerek igyekvő, igazságot kereső baloldaliakat is. Sőt, egy igyekvő, igazságot kereső baloldali szerintem jobb helyzetben van az Isten előtt, mint egy ramaty jobboldali.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­k­­e­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­e­x­i­ ­p­­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Illieral
2024. május 20. 10:43
@A LÉNYEGET tekintve mindegy is, hogy valaki bal-, vagy jobboldali, TETTEI a meghatározóak!"@ Igen a vilÁgnéztet le lehet választani a politikáról vagy fordítva, a politikát a világnézetről. Van egy liberális ismerősöm (persz a Dk-tól epét köp ő is), aki iszonyat kritikusa ennek a rendszernek, de egyébként valódi hívő keresztény, mindennapjaiban úgy cselekszik, segélycsomagokat visz a rászoruloknak ételt oszt, nem basztat másokat, nehéz megmondani, de az ember nagyon hiteles. NEm ordítva hírdeti a szentírást, még a legnyagobb ateistákkal is türelmesen beszél. Bár én magam nem igen hiszek a kereszténységben (istenben kicsit), de tisztelem ezt az embert. Kár, hogy a legtöbb sötét egyszerű ember nem így áll a hitlhez.
iimre
2024. május 20. 09:22
'gyaloggos máj19. 11:51 »Az igazságot kereső baloldali szerintem jobb helyzetben van az Isten előtt, mint egy ramaty jobboldal« MÉG inkább pedig, AHOGYAN él! A LÉNYEGET tekintve mindegy is, hogy valaki bal-, vagy jobboldali, TETTEI a meghatározóak!" Miiyen tettekre gondolsz? Hogy melyik oldalra szavaz, vagy hogy pl. egy egy cigányok által elkövetett garázdaságot látva hogyan cselekszik?
iimre
2024. május 20. 08:58
"Az igazságot kereső baloldali szerintem jobb helyzetben van az Isten előtt, mint egy ramaty jobboldali" Ez bizonyos értelemben igaz is lehet, csakhogy a baloldal jellemzően nem az igazságot keresi, hanem a saját igazságát akarja rákényszeríteni a társadalomra. Amúgy meg mondjunk a jobboldali helyett konzervatívot, és akkor nem veszünk el a politikai meghatározások útvesztőjében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!