Piacon a 2011-es Egri csillag

2012. március 19. 8:37
Március 15-én ünnepélyes keretek között több helyszínen is megbontották az egriek új fehér házasítását, az Egri csillag névre keresztelt bor 2011-es évjáratát. A márciusi borpremiert április 8-án egy borfesztivál követi, mely az egri borok köré épül.

Az egri bikavér fehér párjának szánják az egri borászok az Egri csillagot, egy olyan fehér házasítást, amely legalább 50 százalékban olaszrizlingre, hárslevelűre, leánykára, királyleánykára, zengőre, zenitre épül, míg az illatos fajták, a zefír, a tramini, az ottonel muskotály, az irsai olivér és a cserszegi fűszeres aránya nem érheti el a 30 százalékot. „Könnyed, gyümölcsös, jó ivású, nyári bor, amely reményeink szerint már 2012 közepén elfogy” - jellemezte a bort Gál Tibor borász az MTV Ma reggel című műsorában hétfőn.

Ebből a cuvée-ből idén készültek el az első palackok, ezt március 15-én ünnepélyes keretek között Budapesten, Debrecenben, Érsekújváron és a finnországi Poriban is megünnepelték. A dátumválasztás nem véletlen, a bort ugyanis a szüretet követő év március 15-étől lehet forgalomba hozni. A másik fontos dátum idén húsvét vasárnapja, április 8-a lesz: 23 egri borászat ugyanis 23 csillagot és bikavért kóstoltat aznap az egri borfesztiválon.

Két 2011-es Egri csillagot kóstolt a hosszú hétvégén a Borrajongó blog szerzője is, aki Gál Tibor és a Kovács Nimród Winery fehérborait négy pontra értékelte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában