Margófeszt: irodalom minden mennyiségben

2012. június 4. 11:03
A szervezők idén is arra törekednek, hogy bebizonyítsák: az irodalom izgalmas és szórakoztató. Az eseményen nem hagyományos módon találkozhat a szerző, az olvasó és a mű.

A négynapos rendezvény június 7-én pénteken este hét órakor kezdődik a budapesti Holdudvar nevű szórakozóhelyen, ahol Nyáry Krisztián népszerű, facebookos irodalmi-szerelmi történetei elevenednek meg Bartsch Kata és Elek Ferenc színészek tolmácsolásában Szerelemtérkép – irodalmi-szerelmi történetek a Facebookról címmel. „Az esten régi fényképek, versek, naplók mentén rajzolódik ki a bulvárkulturális szerelmi térkép” – olvasható az ismertetőben. A csütörtöki kínálatban szerepel még a Szöveghullám a Dunánál című est, amelynek keretében este nyolc órától a Lánchíd pesti hídfőjénél öt fiatal szerző (Csobánka Zsuzsa, Izsó Zita, Molnár Illés, Rhédey Gábor és Závada Péter) olvas verseket az Osmo Free Band zenei kíséretében, a látványról Prókay Ádám gondoskodik. Este tíz órakor pedig a Corvintetőn Kedvencek temetője – Slam Poetry címmel tartanak slam poetry estet a 2012-ben évfordulós irodalmi nagyságokra reflektálva.
    
Pénteken Háy János író Mucsi Zoltán színésszel és Beck Zoltánnal, a 30y frontemberével lép fel Háyland – Egy este a Háy-birodalomban címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban hét órakor. A Budapesten élő külföldiekről szóló, izgalmasan megírt tárcák hangzanak fel a Momentán tagjaitól az Európa Pontban este nyolc órától, majd ezzel párhuzamosan a közönség ötletei alapján improvizációk születnek arról, hogyan élnek a mai Magyarországon külföldiek és hogyan élnek a magyarok külföldön.
    
Szombaton a Fogasházban a József Attila Kör szerzői tesznek kísérletet arra, hogy egy-egy évszám alapján rekonstruálják, mennyi minden történhetett egy budapesti bérházban 100 év leforgása alatt. A Szomszédok – bérháztörténetek – Kis éji irodalmi túra a bérház mélyén című rendezvényen a résztvevőket a „fogadott házmester”, Scherer Péter színész-rendező kíséri végig, a lakásokban Aaron Blumm, Erdős Virág, Garaczi László, Maros András, Nemes Z. Márió és Papp Sándor Zsigmond olvas fel. Délután öt órakor a népszerű dán írónő, Janne Teller Semmi című művét adják a Trefort Ágoston ELTE Gyakorló Gimnázium diákjai a Kőleves kertben, fél nyolctól pedig Karen Blixen írónőre emlékeznek a Massolit könyvesboltban. Este hét órától rendezik meg az Európai Irodalom Éjszakáját az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Hálózata), az Európa Pont és 18 európai kulturális intézet szervezésében. „18 ország, 18 író 18 műve, 18 különböző helyszínen” – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az este folyamán a résztvevők megismerkedhetnek a kortárs európai irodalom egy-egy eredeti hangjával a TÁP Színház művészeinek tolmácsolásában. A felolvasások fél óránként ismétlődnek.
    
Vasárnap Rájátszás címmel Három kortárs költő – Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián és Szálinger Balázs –, valamint három zenész – Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián – lép fel az Akvárium klubban este hét órától. Az ismertető szerint a játékban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. Este kilenc órakor az A38 hajón adják át az Örkény István kisfilmpályázat díjait. A pályázatot a Margó városi irodalmi fesztivál és a Daazo.com – European Short Film Centre írta ki Egy perc, egy történet címmel. A díjátadót a fesztivál záró bulija követi a Soundkitchen szervezésében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában