Ebben a dalban minden benne van

2012. június 19. 11:09

Tankcsapda
Recorder
Ha valakit érdekel, hogy mi mit gondolunk arról, hogy mi a fasz van ma Magyarországon, akkor hallgassa meg ezt a dalt, ennél többet nem kívánok hozzáfűzni.

„Mi a fasz van ma Magyarországon?

Lukács: Újságírói szempontból ez egy kézenfekvő és jogos kérdés. Ha én lennék a helyedben, én is megkérdezném ezt magamtól. Ez az idézet ugyebár a Mi a fasz van? című dalunknak a szövege. A Tankcsapda mindig is szövegcentrikus zenekar volt. Éppen ezért úgy érzem, hogy arra az égvilágon semmi szükség nincs, hogy én szövegíróként később prózában is elmagyarázzam, körbeírjam, hogy miről szólnak a számok. Ha valakit érdekel, hogy mi mit gondolunk arról, hogy mi a fasz van ma Magyarországon, akkor hallgassa meg ezt a dalt, ennél többet nem kívánok hozzáfűzni. Amit el akartam mondani, amit én gondolok a mai Magyarországról, az ebben a dalban benne van.

Fejes: A fő konklúzió pedig az utolsó sor: „minden embernek emberi élet jár."

A közéletiség mindig is fontos része volt a zenekar szövegeinek, de a politikai felhangok ennyire egyértelműen soha nem jelentek meg. Vagy talán ennyire dühösen.

Lukács: Ez szerintem nem igaz, szerintem volt legalább három-négy korábbi dal, ami ennyire vehemensen elmondta, a maga korszakában az aktuálisan a bőrünkön érzett dolgokat. Az más kérdés, hogy ez a dal most azért kerülhetett ennyire a figyelem középpontjába, mert mi szándékosan a figyelem középpontjába pozícionáltuk. Tagcsere után, új gitárossal, egy klippel megtámogatva direkt jelentkeztünk egy ennyire figyelemfelkeltő szerzeménnyel. Ettől függetlenül ilyen típusú szövegeink korábban is voltak. Visszamehetünk akár az 1992-es A legjobb méreg című számunkig.

Fejes: 1989-ben az volt a lemez címe, hogy Baj van!! A mostani számra visszatérve, egyértelműen szándékos dolog volt részünkről, hogy - az eddig elkészült új dalok közül - ebben a helyzetben pont ezzel a dallal jövünk ki. Senki sem gondolta volna. Mindenki felkapta rá a fejét, úgyhogy elértük vele a célunkat. (...)

Elég pontos lehet a rálátásotok: milyen pillanatnyilag az országban a klubhelyzet, milyenek a fellépési lehetőségek vidéken?

Lukács: Röviden, egy szóval fogalmazva: szar.

Fejes: Nagyon sok klub bezárt. A rendszerváltás után volt egy olyan szféra, ahol ott voltak a régi művházak, mindig volt egy lelkes csávó, aki próbált koncerteket szervezni. A művházaknak egyetlenegy nagy előnyük van, hogy adott hozzá minden.  A színpadméret, az öltöző, a befogadóképesség. Az, hogy egy vidéki művházba befér 600-800 ember, az pont ideális. A bürokrácia ezt is megölte, de közben nem engedett teret olyan nyugati mintájú klubhálózat elterjedésének sem, ami ezt kiváltotta volna. Ebben a pillanatban tényleg egy szar helyzet van, még Tankcsapda szinten is, mert vagy az van, hogy elmegyünk egy picsányi, pici klubba, vagy elmegyünk egy sportcsarnokba. Magyarország méretéhez és lakosságához képest pont ezek a 500 és 1000 fő közötti vidéki városos, művházas balhék a legjobb ízűek. Reméljük, hogy változni fog a helyzet, és egyre több vállalkozó kedvű klub lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában