Vad elméletek: Návai Anikó

2012. június 26. 8:53

Klág Dávid
Filmkolónia
Návai olyan képet fest, mintha a legnagyobb sztárok titkaikat csak nekik mondanák el. Egy gyors google-kereséssel azonban könnyen rá lehet jönni, hogy nem pont így van.

„Návai Anikó 1996 óta a Népszabadság munkatársa, a nevére keresve a nol.hu-n 2010 óta találni cikkeket, általában interjúkat. Még tavaly olvastam a Roman Polansival készült interjúját, aminél gyanakodni kezdtem, hogy egyáltalán elkészülhetett, hiszen a lengyel rendező hírhedten kerülte a sajtót, az egyetlen nagyobb sikert nála egy svájci tévé tudta elérni, akik gyakorlatilag az ajtóján dörömböltek, amíg be nem engedte őket. A nol.hu-n megjelent szöveg tele volt könnyen guglizható részletekkel, amikkel futottam is egy kört. Az első kifejezés, amit kipróbáltam az ez volt: »A Nate and Al... az a jó kis kifőzde.«, válaszul arra, hogy mi hiányzik Polanskinak a legjobban Hollywoodban. A Google kidobta ezt az interjút, amit a szöveg szerint Ruben V. Nepales készített egy nappal a Návai-interjú előtt. Abban a mondat így hangzik: »I miss Nate 'n Al Delicatessen.«

A szöveget összefésültem. Vannak benne egyezések. Példa:

Nepales:

    I see Harrison (Ford) every time he comes. Jack Nicholson used to visit quite a lot. But I haven't seen him for a good couple of years. I saw Mia (Farrow). But she now lives far from the madding crowd.

Návai:

    Harrison Fordot is láttam, Jack Nicholson is látogatott egy időben, most már lusta utazni, de kétévenként csak feltűnik, és persze Mia Farrow... ő okosan csinálta, kivonult a bolhacirkuszból, New Yorktól északra egy erdei faluban él.

Az érdekes az egyezésben nem is az, hogy ugyanazok a mondatok vannak, hanem hogy Návai tollából ezek mennyire máshogy hangzanak, mennyire színesebbek és mennyire közvetlenebbek. Az első gondolatom az volt, hogy Nepales is egy bekészített sajtószöveget kapott, amit aztán ez a kép rögtön meg is cáfolt, legalábbis azt bizonyítja, hogy az újságíró találkozott Polanskival. Ez viszont egy kérdést felvet: pontosan hogyan készült az interjú? Írtam Nepalesnek, várom a válaszát. (...)

Nade a lényeg az egészben Návai saját képe, amit muszáj fenntartania. Ezeket az interjúkat nem biztos, hogy úgy csinálta, ahogy mondta, és az is lehet, hogy egyáltalán nem ő csinálta őket. Kétség nem fér hozzá, hogy tényleg készít interjúkat, ha nem baj, akkor nem fogom ide beilleszteni azt, ahogy Robert Pattinsonnak gulyáslevest ajánlgat, és a poszt végén ott a Cosmós cikk vele, abban van bizonyíték bőven. De ha tényleg sikerült becserkésznie Roman Polanskit tavaly októberben, és nemcsak a nol.hu-n jelent meg, hanem a Népszabadság lapjain is, akkor az szép teljesítmény. Ha ez az interjú nem egészen úgy készült, ahogy írta, azaz a rendező nem személyesen csak a Népszabadságnak beszélt, az kicsit fura.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ha ez az interjú nem egészen úgy készült, ahogy írta, azaz a rendező nem személyesen csak a Népszabadságnak beszélt, az kicsit fura."

Fura? Enyhén szólva!

Én meg éppen arra figyeltem fel egy rádió-interjúban, hogy a csecsemőkorú gyerekét itthon hagyta.

Ahol lószar van, ott veréb is van!
Ahogy pl. Réz András kihasználta azt, hogy más helyett bevállalva az unalmas filmek tömegének végigseggelését, egyszerre csak a nagy magyar "filmkritikus" pozíciójában tetszeleghetett (na ja, Bíró Yvette addigra már lapátra került), úgy ez a hölgy is bátran él a helyzeti előnyével és az összegyűjtögetett kapcsolati tőkéjét örömmel váltja némi aprópénzre.
A bulvárra áhítozó hölgyközönség pedig csillogó szemmel hallgatja a second hand sztárpletykákat és örül, hogy azok nem ötödkézből jutnak el hozzájuk.
Miért, a "jólértesült" sportriportereink nem pont ugyanezt csinálják?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában