Szoci pártlap Fidesz támogatással?

2012. július 6. 13:30

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely blogja
A médiahatóságnak elvileg kevés eszköze lehet a nyomtatott lapokra, ám a Népszabadság piaci alapon való fenntartható működését a Ringier és az Axel-Springer fúziója tette volna lehetővé. Na ez volt az, amit a Szalai Annamária minden eszközzel megakadályozott.

„És most megszületett a zseniális (mert a Népszabadságot kinyíró, ám baloldalról mégis támadhatatlan) megoldás. Azt hallani, hogy a fúziót engedélyezik, de csak azzal a feltétellel, ha a Népszabadság kimarad a buliból, és a Ringier megszabadul a laptól, méghozzá olyan módon, hogy jelképes összegért visszaadja a Szabad Sajtó Alapítványnak (de facto az MSZP-nek). A Ringier nagyjából 10 milliárd forintot veszít a bolton - piaci pletykák szerint ennyit költött annak idején a részvénytöbbség megszerzésére -, de a svájci tulajdonosok számára fontosabb, hogy végre létrejöhet a közös cég az AS-sel. A Népszabadság pedig a magyar politika és a közélet egyik legfontosabb véleményformáló orgánumából pártlappá minősül, ennek minden üzleti, szakmai és politikai vonzatával. A Népszava példája mutatja, hogy egy ilyen lépés milyen következményekkel jár: a hirdetők számára az ellenzéki pártlapok nem léteznek, a szerkesztőség a tulajdonos párt jóindulatától függ, napi gyakorlat a szerkesztésbe történő beleszólás, a fizetések elmaradása stb.

Az ügyletnek két nyertese lesz: a Fidesz és az MSZP. Az egyik eltakarítja az útból a legtekintélyesebb »kritikai« lapot (mert a Népszabadság tekintélyét épp a viszonylagos függetlensége biztosította eddig), a másiknak az ölébe hullik egy hatvanezres példányszámú napilap. Mindenki más - a közélet, a nyilvánosság, a sokszínű tájékoztatásra vágyó olvasó és az egész magyar sajtó - veszíteni fog.

Hab a tortán, hogy a Ringier és az AS portfóliójának egyesítését a legkevésbé épp a Népszabadság zavarta eddig. Az AS nincs jelen az országos terjesztésű politikai napilapok piacán, vagyis ezen a területen a két cég együttes részesedése a fúzió után sem nő. Ahol viszont mindketten érdekeltek - például a magazinpiacon - ott a médiahatóság semmilyen kifogást nem támaszt az egyesülés ellen.

Mindez ma még csak sok forrásból megerősített szakmai híresztelés, de akár napokon belül valóság lehet, újabb bizonyítékát szolgáltatva annak, miért volt hatalmas hiba egyetlen pártra, és annak teljhatalmú vezetőjére bízni a médiairányítást. Na meg persze az országot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gergőke! Ez már több a soknál! Soha nem gondoltam volna, hogy az LMP védeni fogja és komoly, viszonylag független tényezőnek tartja a Népszabadságot.Mindig van lejjebb.

Ezennel megnyitom az elempés napokat! Üdítő lesz ebben a nagy melegben! :)

Azért nem egészen úgy van, mivel a Ringer, mint befektető volt mindig is jelen és a tartalmat a mszp hazai régi elvtársi alapon müködtette. A szerkesztőségeket is Ők állították fel.

Szerintem inkább az van mögötte, hogy mivel a tulaj más nyugati lapoknál is érdekelt és a médiabirodalmában levő lapok a hireket a noltól is átvették magyarországgal kapcsolatban, ami nem állt mindig csak tényközléseken, és ott interjut adó, vagy publicisztikák eléggé ferditették a valóságot.

Lassan kezd a médiában letisztulni a kép és a hecckampány kezdi értelmét veszteni, s más hangok is megjeleni nem biztos, hogy a befektetőknek megéri az egészhez képes egy kis piac, mint politikai napilapnál esetleges hitelességüket kockáztattni.

Ezért a magyar piacon inkább olyan piacon bövülnének inkább ami távoláll a pártpolitikától. Mivel a népszabadság pont a nyugati befektető mögé bújva tudta magát függetlenként eladni a nemzetközi médiapiacon elfedve a pártkötődést, sőt, mint szellemi mühelyt.

Így legalább tíszta víz kerül a pohárba és jobban el lehet helyezni a népszabadságot a média palettán.

„Mindez ma még csak sok forrásból megerősített szakmai híresztelés”,

de Karácsony Gergely ugrik rá és benyeli

és felböfögi számunkra, mint ahogyan a kérődző haszonállatok emésztenek.

Karácsony Gergely az óriások nászának drukkol, két hatalmas svájci a Ringier és az AS házasságát szeretné látni, minden feltétel nélkül.

Annak örül, ha „a szabad sajtó” külföldi tulajdonban van, mert a média, a negyedik hatalmi ág alkalmas arra, hogy a tömegek tudatát befolyásolja és ezzel „a szabad választások” eredményére hatást gyakoroljon.

Megyesi Gusztáv 1994-ben a „médiahajón” világosan felfedte gondolatait a képviseleti demokrácia valóságos működéséről.

A sokak által elképzelt szuper demokráciában olyan tendenciák is léteznek, ahol a választói akarat csupán díszlet, és a valódi hatalmat a pénzhatalommal egy húron pendülő média birtokolja.

Magyarországon az 1994-es választások előtt egy ideig a Fidesz legjobb közvélemény kutatási adatokkal rendelkezett.

Egy idő után kiderült azonban, hogy a Fidesz nem igazodik az SZDSZ "Népfront" politikájához.

A "médiahajón" a "Szabad sajtó" főkolomposa a nagy nyilvánosság előtt fenyegetve kijelentette:

"Kiemeltünk benneteket a szemétkosárból, oda is juttatunk titeket vissza."

Megyesi Gusztáv tudja (csak nem mondja mindig ki világosan), hogy a gyűlölet szítása külföldi tőkeerős, potens érdekkörök törekvéseivel egybeesik.

Ők akarják meghatározni, hogy ki kormányozza Magyarországot, mindenben kiszolgálva az ő érdekeiket.

Az emberi cselekvés az emberi agyból indul ki.

A tudatot nem csak tudatformáló szerek, hanem a média is képes befolyásolni.

A média jelentős része (60 %-a) külföldi tulajdonban van.

A náluk dolgozó újságíróknak is a tulajdonosi érdekeket kell megjeleníteni.

Érvényesül a Cigányzenekarok régi elve:

„Aki fizet, az rendeli a nótát”.

A sírjára? Te tahó!

Olvastál már ilyen lapot? Ha csak egyszer is, akkor nem írnál ilyet.

Piaci alapon felfordulnának

Két bajotok van. Az egyik, hogy nyilvánvalóan még véletlenül sem olvastok nyomtatott Népszabadságot. (Nem a színvonaltalan nol.hu-ról beszélek, amit mindenki bírál a baloldalon is!
A másik, hogy tájékozatlanságotok kiegészül az apátoktól a fejetelbe vert előítéletekkel.
A Népszabadság rengeteget változott, igyekezett nívós napilappá változni a pártközlönyből. Pont emiatt vesztette el őskomcsi nyugdíjas olvasótáborának jelentős részét. Számos jobboldali publicista, szakember írását közölték benne.
Mondhatnám: szinte helyet cserélt a Magyar Nemzettel, amely az átkosban szolid, kiegyensúlyozott polgári lap volt, onnan küzdötte le magát ocsmány, hazugságokat terjesztő, ordas eszméket melengető szennylappá. A vesztett sajtópereinek se szeri, se száma, a lap rekordot döntött a rájuk bizonyított ferdítések terén. Sokszor még a Fideszt is zavarba hozzák bornírt stílusukkal :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés