Fliegauf filmje kapta a fődíjat a Paris Cinema fesztiválon

2012. július 10. 9:19
Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének ítélte a zsűri a fődíjat hétfőn este a Paris Cinema filmfesztiválon. A hivatalos versenyprogramban nyolc országból érkezett filmeket mutattak be, a magyar drámát kétszer láthatta a közönség a rendező jelenlétében.

Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének ítélte a zsűri a fődíjat hétfőn este a Paris Cinema elnevezésű filmfesztiválon. A francia főváros önkormányzata által idén tizedik alkalommal megrendezett fesztiválon először díjaztak magyar alkotást. A Charlotte Rampling színésznő által elnökölt tíznapos esemény ünnepélyes gálaestjén a zsűri öt díjat osztott ki: a közönségdíj mellett egy szponzori elismerést, valamint a filmes bloggerek, a diák és a szakmai zsűri díját. Ez utóbbit nyerte el a Csak a szél, amelyet a film francia koproducere, Pierre-Emmanuel Fleurantin vett át. A hivatalos versenyprogramban nyolc különböző országból, Magyarország mellett Hongkongból, Brazíliából, Törökországból, Dél-Koreából, Kanadából, Japánból és Portugáliából érkezett filmeket mutattak be. A Csak a szél című drámát kétszer láthatta a közönség a rendező jelenlétében.

 
Fliegauf telefonon elmondta: különösen azért örül a díjnak, mert a filmet jövőre mutatják be a francia mozikban, és azt reméli, hogy az ottani szakmai elismerésnek köszönhetően többen fogják majd megnézni. A fesztiválon tartott vetítésekre nagyon sok fiatal ment el, akik kérdezhették is a rendezőt. A kérdések alapján számára az derült ki, hogy „nagyon érzékeny a szociális témákra a francia közönség”. Ugyanakkor ez nem lepte meg, miután Franciaországban „intellektuális presztízst jelent szerzői filmekre beülni” — hangsúlyozta Fliegauf. Hozzátette: „Ezért is nagyon örülök ennek a díjnak”. A zsűri tagja volt Laetitia Masson filmrendező, Louis-Do de Lencquesaing színész-rendező, Alice Belaidi színésznő, Julien Dokhan filmes újságíró és Yves Simon író-zeneszerző mellett a rendező egyik nagy kedvencének számító, a 2006-ban a legjobb filmzenének járó César-díjat elnyerő Emilie Simon zeneszerző-énekesnő is, akit a francia Björkként is szoktak emlegetni. A döntéshozatal előtt a rendező természetesen nem beszélhetett vele, a díj azonban remélhetőleg arra is alkalmat teremt, hogy felvegye vele a kapcsolatot. A Csak a szél zenéjét egyébként Fliegauf Bence jegyzi.
 
Két filmterve előkészítése mellett a rendező a következő időszakban több fesztiválra is elkíséri alkotását; a filmet meghívták július végén a lengyelországi Wroclaw fesztiváljára, augusztusban pedig az ausztráliai Melbourne, a finnországi Espoo és a horvátországi Vukovár filmes mustráin is bemutatják.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés