Olajozott mellek és a mindenkit vonzó Guetta – péntek a Soundon

2012. július 14. 16:37
Olajozott mellek, bikinivel viselt csizmák, és a Balatonról lemondani nem tudó David Guetta látványos show-ja jelentették a Balaton Sound második napját, a péntek éjszakát. A kora este csöpögni kezdő eső ellenére teltházat produkáló banzájt a Mandiner Bikini Team kétfős gárdája több pulcsiban és kabátban fedezte fel.
Ha a VOLT közönsége a számítógép előtt, a neten lógva kockul az év nagy részében, a Soundé az edzőteremben teszi ugyanezt: a férfimellek, -hasak, és -fenekek valószínűleg egyetlen más magyar fesztiválon sem domborodnak ilyen feszesen, mint a balatonin, és sehol nem is látunk ennyi fedetlen testet. A borús idő ellenére egy szál rövidnadrágban gondosan olajozott izmaikat feszítő fiúk látványa fogadja a Zamárdiba érkezőt, na és a felirat: Végre itt vagy! Az átlagéletkor itt is felháborítóan alacsony, de néha azért elhalad a soron egy-egy Balatontól elszakadni nem tudó ex-NDK-s narancssárga partibusz, ahol az élettel láthatóan megelégedett nyugdíjas neonzöld Kanye West napszemüvegben és ahhoz illő feszülős izomtrikóban zenére bólogat. A zenei izmozás is itt, a bejárat előtt mutatkozik meg: több nyitott ajtajú autó próbálja letolni a másikat és magát a fesztivált különböző lakossági technoszeméttel. Ilyen utcán gördül végig Gerendai is, ahol az őt felismerők képletesen pálmaágakat terítenek a metálfekete terepjáró elé, a jegyüzéreket igazoltató rendőrök pedig megemelik egyensapkájukat. 
 
A közönségről sokat elmond még, hogy milyen igényekre készültek fel a fesztivál szervezői: a part mentén egy korrekt kis edzőtermet állítottak össze azok számára, akik „a bulik előtt, közben és után is” karbantartanák külsejüket. „A brazil tengerparti környezetben a legtutibb csajok és pasik társaságában feküdhetsz fel a padra, pedálozhatsz a srácok után, feszíthetsz ezerrel, vagy bedurranthatod az izmaid az esti partifotókhoz” – áll az ajánlóban, ami láthatóan sokakat meggyőz, hiszen a nagyszínpaddal szemben többen ugrálnak, miközben „sztáredzők” dirigálnak nekik. Persze igazi szűrő is az MTV Beach Gym néven futó, a Jersey Shore-érzésre építő pont, itt ismerkedhetnek és koccinthatnak fehérje turmixszal azok, akik igazán komolyan gondolják a sportot. A szoláriumot többen hiányolják.
 
 
Ezt leszámítva a szolgáltatói kínálat állandó, a szokásos kajáldák, így például a kitelepült McDonald’s mellett Tisza cipő és Crocs, utóbbiból talán már csak a hologramos kacsintó Jézus mintás hiányzik, egyébként teljes a választék. Késő délutánra mondjuk már viharosra fordul az idő a parton felállított standoknál, a farmer- és bőrdzsekik tengerét lassan esőkabátok, eső- és napernyők rengetege váltja fel. A fesztivál sajátossága idén, hogy teljesen hiányoznak a telefonba maximális hangerővel Hol vagy?-ot üvöltő népek, a hálózat ugyanis valami – általunk eddig meg nem fejtett oknál fogva – szinte teljesen használhatatlan. Hogy a jelen lévő sztárokat ez a probléma hogy érinti, nem tudjuk meg, de Andy Vajnát feltűnően szorosan követik huszonéves lánybarátai, láthatólag nem szívesen vesztenék szem elől a hősük után szálló szivarfüstfelhőt.
 
Bár az anyatermészet szerdán kivetette magából Ákost és zenekarát, a péntek közönsége nem fél: a francia világsztárral, a Sound törzsvendégével, David Guettával nem történhet ilyen. Előtte azért néhányan megnézik a Gossipot és Beth Dittót is. A száz kiló fölött mozgó díva láttán a mellém állók első reakciója többnyire az „ez nem is olyan dagadt” elszólás, ami érthető, hiszen a piros ruhás, mezítláb táncoló csaj annak ellenére is nőies, hogy a kivetítőkre dolgozó kamerák többnyire előnytelen szögből mutatják. Sőt, egyesek azt a kijelentést is megkockáztatják, hogy szép az arca. Annak ellenére, hogy a koncert meglehetősen gyatrán szól, és olykor elszáll a basszus, Ditto hangja csodálatos marad, és a sokadik perc tombolás után sem veszít erejéből. A kora este sztárja egyértelműen ő, akkor is, ha legutóbb 2006-ban minősítették rock’n’roll királynőnek. A nem túl régi, ötödik nagylemezről is slágereket felmutatni képes banda a rossz időben nagyon motiváló; és mindenképpen plusz pont nekik, hogy legalább az alap magyar szavakat megtanulták a soundközönség kedvéért.
 
A nagyszínpadot a nagy lány után a programfüzetben a világ leghíresebb DJ-eként aposztrofált Guetta veszi át, aki látványban sokszorosan pótolja azt, amit a Gossip alatt hiányolhattunk. Persze nem arról van szó, hogy a hosszú hajú sztárzenész csábítóbban integetne a közben zsúfolásig megtelt küzdőtér felé, hanem hogy olyan kemény fény- és lézershow-t tol az egészen cool zenéhez, amin még a jelen lévő, viszonylag kevés józan is elámul. A hatéves fesztiválra sokadszorra látogató DJ élvezhető és könnyen emészthető slágereket diktál, igazi szeletelős verziókat, amelyeket nem unhat meg sem a legnagyobb fan, sem a vidéki technótól hétköznap távol maradó alkalmi néző. Balaton Rocks – búcsúzik David Guetta némi konfettizáporral, amelyet a színpadtól több száz méterre állók is kitörő ovációval fogadnak. Végül a fesztivál egy tűzijátékkal vezeti le az eredménytelennek mutatkozó visszataps miatt kialakult feszültséget.  
 
Guetta közben a Mandiner Bikini Team átugrik Yonderboira is, ott azonban nem marasztalja semmi a közönséget. Az idén összesen csak három fellépést – azt is hosszas könyörgés után – vállaló magyar világsztár a Balaton parton is ugyanazt a produkciót adja, amely már a VOLT-on sem volt túl meggyőző. A fényházikó alatt álldogáló, óriás Y mögé rejtőző zenész néhány bátortalan kézfelemelést leszámítva nem hajlandó komolyabb bulihangulatot teremteni, a szituációt alapvetően csak nagyszerű zenéi, meg az itt-ott extra töménynek bizonyuló fűszag mentik meg.
 
 
Ezt követően mindenki rögtön szétszéled, egy kalóznak öltözött Puzsér-hasonmás promóz rumot, egy megviselt krokodil talán a helyi körökben népszerű Lacoste márkát népszerűsíti, kétlábú ló rohan át a murván, a Félelem és reszketés Las Vegasban főszereplője pedig magát a gonzót jeleníti meg, feltehetőleg nem sokkal kevesebb droggal. Sok lány ekkor kapja elő ijesztő műszőrme mellényét, és egészen vad csizma-bikini kombinációk is felvonulnak, többnyire kamu Gucci övtáskákkal kiegészítve. A minimáltól dübörgő lounge-ban – ahol Vágó Gábor egyre egyedibbé váló szakállinstallációját mutatja be – a gumicsizma-zakó kombó bizonyul győztesnek, de mindenképpen elismerésre méltó azon fiatalok teljesítménye is, akik az egész éjszakát napszemüvegben töltik.
 
Alig múlt éjfél, amikorra a szerelmes párok már nem tudják türtőztetni magukat, és félmeztelenre vetkőzve egymásnak esnek egy-egy hangfal tövében. A VIP szekcióban ezt elsősorban a melegek érzik szükségesnek, de a még csak aktmodellként dolgozó wannabe pornósztárok is rádolgoznak kapcsolati hálójukra. Kifelé az árkokban piáló fiú- és lánycsapatok lassan közelednek egymáshoz, a fesztiváltól 100 méterre lakó, egész hétvégés házibulit tartó tinicsapatok pedig lejjebb tekerik a hangerőt. „A fesztiválozók lettek szarabb arcok, a zene és a buli lett gyatrább, vagy csak mi lettünk öregebbek?” – teszik fel önmaguknak a kérdést a viszonylag korai időpont ellenére velünk együtt hazafelé tartó huszonéves csordák, végül azzal biztatva magukat: holnap jobb lesz.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés