A magyar dal napja szeptemberben is

2012. július 26. 10:56
Duplázik idén a magyar dal: a Presser Gábor által megálmodott eseményt augusztus 5-én, a Sziget fesztivál mínusz kettedik napján, szeptember 9-én, vasárnap pedig országszerte is megtartják.

Idén duplán megrendezik a magyar dal napját: a Presser Gábor által megálmodott eseményt augusztus 5-én, a Sziget fesztivál mínusz kettedik napján, szeptember 9-én, vasárnap pedig országszerte is megtartják. „Ha 2008-ban a Sziget fesztivál nem állt volna mellénk, lehet, hogy a magyar dal napja nem is valósul meg. Az akkori mínusz egyedik napi rendezvény után tudtam igazán megfogalmazni, miként szeretném a jövőben megvalósítani ezt a napot, így vált országos eseménnyé szeptember második vasárnapján. Idén elsősorban azért tudunk duplázni, mert nem csak a 20. Sziget jubilál, az ötödik rendezvénnyel mi is, így a rendes magyar dal napja mellett, egyfajta ajándékként visszatérhetünk az eredeti helyszínre” - mondta Presser Gábor dalszerző, billentyűs, énekes. Úgy vélte, az Ünnepi gála címmel futó szigetes buli egyben kiváló figyelemfelkeltés is lehet a szeptember 9-i magyar dal napjára. Tavaly országszerte negyven színpadon csaknem 60 ezren látogatták a magyar dal napja koncertjeit, előadásait. Idén a fő helyszín Szombathely lesz, amely elnyerte a magyar dal fővárosa címet.

A szerdai budapesti sajtótájékoztatón Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szeptemberi országos rendezvény eddigi fő támogatója nem tudta tovább finanszírozni a magyar dal napját, a Sziget Kft. ugyanakkor az augusztus 5-i, mínusz kettedik napi rendezvényének bevételéből támogatja az egy hónappal későbbi eseményt, így lesz lehetséges idén duplán a magyar dal napja. Szabó Edit hozzátette: különböző pályázatokon a Nemzeti Kulturális Alaptól is nyertek hatmillió forintot. A fő cél továbbra is az, hogy minél inkább sikerüljön meríteni a magyar dal kincsestárából, a városi és népi hagyományokból, miközben folyamatosan születnek újabb remek számok. Nemrég találtam egy több mint százéves kottás kötetet egy antikváriumban, és elképesztő, milyen dalok vannak benne” - hangsúlyozta Presser Gábor. Mint felidézte, 2008-ban a Szigeten különlegesség volt és a magyar dal napján azóta is hagyomány, hogy olyan formációk lépnek fel, amelyek korábban soha nem játszottak együtt közönség előtt. Ilyen volt négy évvel ezelőtt Presser Gábor közreműködése a Quimby blokkjában. Presser Gábor elmondta, hogy idén például Szörényi Levente Horváth Charlie-vel közös produkcióra készül, az LGT pedig a Csík Zenekar két tagjával, valamint Bródy Jánossal együtt fog játszani.

A Szigeten a több mint hetven fellépő szinte lefedi a magyar könnyűzene élvonalát, ott lesz például Zalatnay Sarolta, Fenyő Miklós, a Beatrice, Balázs Fecó, az Európa Kiadó, az Első Emelet, Hobo, a Karthago, Koncz Zsuzsa, a Ladánybene 27, a Neoton Família, a Pa-Dö-Dö, a Pál Utcai Fiúk, a Republic, a KFT, az URH, a Tátrai Band, Török Ádám és a Mini, a Kimnowak, Gerendás Péter, Keresztes Ildikó, Kardos-Horváth János, a Kiscsillag, Rúzsa Magdi, Sub Bass Monster, a Péterfy Bori & Love Band, a Tankcsapda és a Vad Fruttik is. A négy évvel ezelőtti rendezvényhez hasonlóan idén újra öt-hat perc jut egy-egy produkcióra, de lesz néhány hosszabb műsor is. Az augusztus 5-én délben kezdődő és egészen 23 óráig tartó koncertfolyam a Sziget nagyszínpadán ezúttal is egy közös énekléssel ér véget: 2008-ban a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt adta elő egy gyermek és több sztár együtt, idén a Csillagok, csillagokat. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, szeptember 9-én a tíz budapesti helyszín mellett Szombathelyen, Egerben, Hévízen, Salgótarjánban, Boldogon és Zsirán lesznek magyar dal napi rendezvények.

Mint a helyi főszervező, Prieger Szabolcs elmondta, Szombathelyen, a magyar dal idei fővárosában kétnapos programfolyammal készülnek: szombaton Big Band Fesztivál lesz, megendezik a magyar dalszövegírók találkozóját, vasárnap 14 órakor pedig Presser Gábor nyitja meg hivatalosan a magyar dal napját és a Fő téren fellép a szombathelyi Anima Sound System, Lord és Ocho Macho is. Egerben három helyszínen lesznek események, fellép például a Bergendy Szalonzenekar, valamint az Odett & The Go Girlz is. Hévízen egy ötnapos rockfesztivál utolsó napján ünneplik szeptember 9-én a magyar dal napját - mások mellett Szinetár Dórával, Bereczki Zoltánnal és a Republickal -, Salgótarjánban szintén lesznek szombaton nulladik napi koncertek, vasárnap pedig Karácsony János LGT-dalokat játszik.A fővárosban a Bem Rockparton az első májusi tabáni koncertek negyvenedik évfordulójára emlékeznek Török Ádám vezetésével, az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban gyerekműsor lesz a Makámmal, a RaM Colosseumban Bródy János lép fel, a Blokk alkotói közösség épületében idén is várják az érdeklődőket az ott próbáló zenekarok, a Vígszínházban Kern András lesz a főszereplő, az Óbudai Társaskörben a Szép magyar ének című daloskönyv áll a középpontban, a Kobuci kertben gyerekeknek szóló koncertek (Gryllus Vilmos, Kolompos) után Ferenczi György és a Rackajam, Szabó Balázs Bandája, a Besh o droM és Ripoff Raskolnikoff is játszik.

A dzsessz kedvelői szeptember 9-én a Népligetben a SzeptemberFeszt utolsó napjának programjaként láthatnak koncerteket csaknem tíz órán át, az A38 hajón Zeneszöveg színpadot állítanak, az R33 stúdióban az alternatív zene képviselői játszanak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig mesterkurzust lehet venni Gulyás Dénestől. Idén is lesz Dallamos Villamos; Szabó Edit elmondta, hogy még zajlanak a tárgyalások a BKV-vel és a BKK-val, de a tervek szerint a 4-es villamoson szeptember 2-án és 8-án fiatal muzsikusok zenélnek a közönségnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés