Nagy dobás lesz a szigeti 11 órás koncert

2012. augusztus 3. 9:54

Presser Gábor
Népszava
Van egy mélységesen mély kincsestár, amelyből a saját érdekünkben mindig meríteni kellene és ezt az örökséget meg kell próbálnunk életben tartani, életre kelteni. Interjú.

-A főszponzor, mint hallottuk, kihátrált a rendezvény mögül. Viszont a rendezvény mégis megkettőződött, azaz idén két Magyar Dal Napja lesz. Egyik augusztus 5-én a Sziget mínusz 2-ik napján, a másik szeptember 9-én, a hagyományos időpontban. Hogy van ez?

-A Sziget adott először otthont a Magyar Dal Napjának 2008-ban és ez nagyon szép gesztus volt. Az ötödik megrendezését ünneplő Magyar Dal Napját ismét befogadja a Sziget, amely idén épp huszadszor nyit - most épp velünk. A két évfordulóra tekintettel augusztus 5-én, vasárnap közösen ünnepelünk, megelőlegezendő a hagyományosan szeptember második vasárnapjára eső dal-napot. Az augusztus 5-i rendezvény teljes egészében a Sziget szervezése, s a bevétel egy részét megkapjuk, ezzel is segítendő a szeptemberi koncertek megvalósulását. Az eddigi főszponzorunknak pedig mindig hálásak leszünk, nélkülük most nem tarthatnánk itt.

-A két dal-ünnep különbözik majd egymástól, de személy szerint mit tart lényegesnek abban, hogy a mostanira miért menjenek el az emberek a Szigetre?


-A gálaműsor teljesen más jellegű, mint az országos dal-ünnep. Ez hasonlít az első Magyar Dal napi koncertre, együtt lép fel a magyar előadóművészet színe-javának egy tekintélyes része. Több mint hetven produkció áll a Sziget Nagyszínpadára. A szeptember 9-i országos ünnepen pedig majd sok színpadon, sokféle gondolat mentén, sokféle stílusban szólalnak meg az előadók. Nem csak a könnyűzenészek, hanem a komolyzenészek, népzenészek is. A Sziget egy nagy összefoglaló koncertet szervez, és mint mindig, a szervező joga, hogy hogyan állítja össze a műsort. A Magyar Dal Napja »központjaként« soha nem szólunk bele a különböző műsorok összeállításába, így a Szigetébe sem. De azt már látni a listáról, hogy megint fantasztikusan nagy dobás lesz a szigeti 11 órás monstre koncert. Déltől tart majd éjjel 11 óráig, és mint az első alkalommal, most is közös énekléssel, a Csillagok, csillagok című népdallal ér véget a rendezvény. Olyan lesz, mint egy nagy családi majális. (...)

-Egy nyilatkozatában azt mondta, a Magyar Dal Napja alkalom, hogy kinyissuk a kincsesládát.

-Úgy gondolom, a Magyar Dal Napja dolga az, hogy ne hagyjuk az enyészetnek a hagyományainkat, legyen az komolyzenei dal, versmegzenésítés, népdal, vagy rockzene. Lassan ötven éves a magyar rockdal - az első Illés lemezekre gondolok. A hatvanas évek közepe felé születtek azok a Szörényi-Bródy számok, amelyek sokunk meghatározó élményét jelentették és nekem is inspirálóim voltak. Már ezeket sem ismerjük igazán. Azt gondolom, itt van egy mélységesen mély kincsestár, amelyből a saját érdekünkben mindig meríteni kellene és ezt az örökséget meg kell próbálnunk életben tartani, életre kelteni. És persze a ma születő dalokra felhívni a figyelmet...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magam részéről tiszteletben tartom az ízlésedet, a régi latin mondás értelmében.
Az én magánvéleményem viszont az, hogy Cseh Tamás sikere min. 80%-ban a Bereményi Gézának köszönhető, akikről sokan hajlamosak megfeledkezni.
A Sziget meg sokaknak maga a fiatalság. Ha neked szar, ekkor ne kóstolj bele!

OFF: Berki Krisztián aranyérmes Londonban!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés