Magyar színpadra magyar zenét!

2012. augusztus 8. 15:44

szabóZ
Index
A Csík ugyanis attól különleges, hogy úgy magyar és népi, hogy közben nem magyarkodó és idegenellenes.

„A Csík éppen ezért nem népzenei együttesként ismert, hanem feldolgozás-zenekarként, akik cimbalommal, nagybőgővel, hegedűvel és brácsával húzzák még a Tankcsapdát is. A Sziget mínusz egyedik napján ennek ellenére kalotaszegi és bogyiszlói csárdással kezdték, de persze aztán jött Lovasi, Hobo, Kovács Kati, Szörényi Levente, Presser Gábor, Bródy János és Kiss Tibi is. A Csík tulajdonképpen eljátszotta a magyar világzene negyvenéves történetét, hiszen az autentikus dalok után csaptak bele a  népzenei feldolgozásokba, majd jött Lovasi András és az Apa övének csatja, az első könnyűzenei szám, amiben tíz éve megszólalt Szabó Attila hegedűje. (...)

A Csík feldolgozásai eddig is tökéletesek voltak, mindig is érződött, hogy ezek az emberek nem a népzenét értik, hanem a zenét minden hangjával és ütemével. A tegnapi koncert alatt csak az derült ki, hogy a magyar könnyűzene nagyjait időnként pont úgy kell egy szám közben megmenteni, mint ahogy a cigányprímás segített a hullarészeg huszártisztnek, miután elkártyázta mindenét, és sehogy sem tudott hangnemben maradni a Szomorú fűzfa harminc ágának kornyikálása közben. Ja és megtudtuk, hogy Szabó Attila és Csík János még egy szuperkoncerten is nadrágba gyömöszölt szürke ingben nyomják a rock and rollt, tényleg mintha a kisvárosi zeneiskola munkaközösségét felzavarták volna a nagyszínpadra.

De bármilyen visszafogottan öltöznek is, azért hibátlanul húzza a Csík. Persze ettől még legfeljebb egy jó feldolgozás-zenekar lennének, egy érdekes este, mint mondjuk Paul Anka, amikor szvingritmusban játszik Nirvanát. De ez a zenekar azért ennél sokkal több, és erről még csak nem is ők tehetnek.

A Csík ugyanis attól különleges, hogy úgy magyar és népi, hogy közben nem magyarkodó és idegenellenes. Jelenleg nagyon kevesen vannak rajtuk kívül, akik értik, hogy mi a magyar kultúra, mi a hagyomány, és hogyan kell mindehhez viszonyulni most, hogy az utolsó élő kékfestő is egy vietnami üzemből rendeli online a festéket. A Csík nem duplán csavarodó DNS, és nem a Szíriuszról érkező Szent Korona kiterjesztése. A Csík nem egy irredenta műdal popritmusban űvöltve. És persze a Csík nem is egy matyóhímzéses edzőcipő, amivel meg lehet nyerni a Gombold újra pályázatát, nem csalamádés hamburger, amit magyaros menüben vesz mindenki magyaros sült krumplival és magyaros light kólával. Csak magyar népzene. Meg egyszerűen csak magyar zene. Zene.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés