A magyar dalt ünnepli az ország

2012. szeptember 9. 15:04
Vasárnap rendezik meg a magyar dal napját nyolc vidéki és 13 fővárosi, valamint két külhoni helyszínen. Az eseményt annak megálmodója, Presser Gábor nyitja meg Szombathelyen.

Nyolc vidéki és 13 fővárosi, valamint két külhoni „tiszteletbeli helyszínen”, Kassán és Sepsiszentgyörgyön is zajlanak majd a sorrendben ötödik, jubileumi magyar dal napjának eseményei, amelyen több százan lépnek fel. Szombathely főterén két egymással szemben felállított színpadon váltakozva zajlanak majd a koncertek, az AGORA nagyszínpadon a megnyitó után Presser Gábor és vendégei, Somló Tamás és a 4N Acoustic zenekar lép fel, majd a Belmondo és a 30Y, végezetül pedig a Csík Zenekar koncertezik - sorolta a részleteket Prieger Szabolcs, a másik főszervező. A Szombathely színpadon mások mellett a Violet Eye, majd az Anima Sound System, a Lord és az Ocho Macho együttes is fellép.

 
A fővárosban a Bem Rockparton az első májusi tabáni koncertek negyvenedik évfordulójára emlékeznek kiállítással, Török Ádámmal és sztárvendégeivel. Az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban gyerekműsor lesz a Makámmal, a RaM Kertben Bródy János ad nagyszabású koncertet. A Blokk alkotói közösség épületében idén is várják az érdeklődőket az ott próbáló zenekarok, az Óbudai Társaskörben a Szép magyar ének című daloskönyv áll a középpontban, a Kobuci kertben gyerekeknek szóló koncertek (Gryllus Vilmos, Kolompos) után Ripoff Raskolnikov osztrák gitárművész vezetésével magyar népdalokat dolgoznak fel. A Budapest Parkban is lesz gyerekműsor (például az Alma zenekarral), a nagyszínpadon pedig a Balkan Fanatik, a Hősök és az Intim Torna Illegál lép fel, a Cökxpónban alternatív és világzene csendül fel.
 
A dzsessz kedvelői a belvárosi Akvárium Klubban láthatnak koncerteket délután (például Berki Tamással és a Sárik Péter Trióval), ugyanitt lesz este a Klubrádió színpada, ahol Cseh Tamás dalai mellett Szirtes Edina Mókus zenekara is hallható lesz. Az A38 hajón Zeneszöveg színpadot állítanak, az R33 stúdióban az alternatív zene képviselői (ef Zámbó Happy Dead Band, Balaton) játszanak, az Eötvös 10. Művelődési Házban pedig mesterkurzust lehet venni Gulyás Dénestől. Élete első nagykoncertjét adja a magyar dal napján Kern András színművész, aki Pesten születtem címmel legsikeresebb dalaiból válogat a Vígszínház színpadán.
 
Egerben három helyszínen lesznek események, fellép például a Bergendy Szalonzenekar, valamint az Odett & the Go Girlz. Hévízen egy ötnapos rockfesztivál utolsó napján ünneplik szeptember 9-én a magyar dal napját – mások mellett Szinetár Dórával, Bereczki Zoltánnal, a Republickal, valamint zenélő dottó kisvonattal –, Salgótarjánban Karácsony János LGT-dalokat játszik, Ágoston Béla pedig az Etnofaunnal szórakoztatja a közönséget. Baján utcazene-fesztivált rendeznek, Hajdúnánáson a magyar nóta lesz a főszereplő, Zsirán a helyi fogyatékosok otthonában mások mellett a Pa-dö-dő és Varga Miklós is fellép. Részletes program itt érhető el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés