Negyvenezren voltak a Magyar Dal Napján

2012. szeptember 12. 13:00
Mintegy 40 ezren látogatták országszerte a magyar dal napja rendezvényeit. Budapesten és Szombathelyen, a magyar dal fővárosában mintegy tízezer, a többi vidéki helyszínen több mint 20 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

„Szombathelyen a Fő téren mintegy tízezer érdeklődőt vonzott a magyar dal napja, da nagy érdeklődés mellett zajlott a dalfőváros valamennyi programja a fotókiállítás megnyitójától a dalszövegírók beszélgetésén át a megnyitóig és a koncertekig” – mondta el Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szombathelyen mások mellett az Anima Sound System, a Lord, az Ocho Macho, a 30Y, Presser Gábor és Somló Tamás lépett fel a magyar dal napján. A vasi megyeszékhelyről 30 kilométerre található Zsirán idén először rendeztek programot a magyar dal napján; a Fővárosi Önkormányzat Zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthonában Varga Miklós és a Pa-Dö-Dő is zenélt. A közlemény szerint Egerben – a magyar dal tavalyi fővárosában – idén is nagy volt az érdeklődés, és a Dobó téren a becslések szerint mintegy nyolcezer érdeklődőt vonzott például a Bergendy szalonzenekar, valamint Odett és a Go-Girlz produkciója.

Szeptember 9-én, vasárnap a magyar dal napján kilenc hazai és két határon túli településen (Kassán és Sepsiszentgyörgyön), valamint Budapest tizennégy helyszínén rendeztek programokat. Szabó Edit kitért arra, hogy az idei rendezvényekhez az utolsó pillanatban csatlakozó Szegeden a Városháza Dísztermében zajlott a számos műfajt felsorakoztató program: a közönség operát, kamarazenét, népzenét, megzenésített verseket, operettet, magyar nótát, sanzont, musicalt és popzenét is hallhatott. Ismét voltak koncertek Boldogon, a mindössze háromezer lakosú Heves megyei településen, és mintegy ezer néző követte nyomon a salgótarjáni eseményeket, köztük Karácsony János (LGT) vagy az Etnofaun koncertjét. Hévízen egy többnapos rockfesztivál utolsó napján volt vasárnap a magyar dal napja, a Republic koncertjét közel nyolcezren hallgatták.

Az összegzés szerint a fővárosban a 4-es villamos vonalán a dallamos villamoson mintegy háromezer utas hallgatta a fellépő előadókat. A leglátogatottabb budapesti színpad az óbudai Kobuci Kertben volt, ahol délelőtt gyerekkoncertek (Kolompos, Gryllus Vilmos), délután és este felnőtteknek szánt programok voltak Ripoff Raskolnikov osztrák bluesgitárossal, a Naprával, a Besh o droM-mal, Ferenczi Györggyel és a Rackajam-mel. Az egész napos rendezvény több mint 1500 nézőt vonzott. Szintén nagyon sokan voltak a Vígszínházban, ahol telt ház, 1100 néző előtt nagy sikerrel lépett fel élete első önálló popkoncertjén Kern András színművész. Szintén mintegy ezren voltak a Budapest Parkban, az Akváriumban (itt volt a Jazzdal színpad és a Klubrádió helyszíne), valamint a Blokk alkotói közösség épületében, ahol zenekari próbákba lehetett betekinteni. Népszerű volt az A38 Zeneszöveg színpada is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában