Uj Péter a kézműves sör titkát kutatta

2012. szeptember 17. 15:46
Uj Péter szerint a sörkészítő figyelme különbözteti meg elsősorban a nagyobb üzemekben készült sört a kisebb főzdék termékeitől. Az újságíró a Főzdefeszten több szakemberrel kutatta a jó kézműves sör titkát.

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát nem tudom, egy lényeges dolog kimaradt. Vegyük Belgiumot, ahol a sörnek több évszázados hagyománya van. Egy 10-es Rochefort van a kezemben, 11,3% alkoholtartalom, szavatosság 2017! Nekem ez a kedvencem, enyhén csokoládés utóíze van. Ez Trappista sör, tradicionálisan apátságokban főzik őket (Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle, Achel és a kereskedelmi forgalomban nem kapható Westvleteren). A dologhoz tehát a tradició alapvetően hozzátartozik. Azért a minőség szintentartásáért/emelésért egy bizonyos Pierre atya folyamatosan megy egyik helyről a másikra, tehát kell egy jóizlésű szakértő is, azt meg tanulni kell. Belgiumban a sörfőzde vezetése úgy tudom diplomához kötött. A Leuveni Kat. egyetem mezőgazdasági karán talán kétéves a képzés, az egyik legdrágább szak. Minden aspektust nagyon magas szinten tanulnak, a mikrobiológián, fermentáción, genetikán át a marketing, sörminősítés is tananyag.

Amire igaz amit írtál az a vodka, annál arra a kérdésre, milyen a jó vodka, egy öreg szerzetes azt mondta, semilyen, a legjobb vodkának nincs semmilyen íze.
A pilseni típusú sörök (lager) ízvilágától gyökeresen térnek el az ale-k. Ezeknél sokszor használnak fűszereket (pl koriander), lehetnek édesek vagy keserűek, sokszor igen nagy az alkohol tartalmuk. Aztán vannak a lambic sörök (Geuze) amik a gyümölcssörök alapanyagai és hordóban készülnek mint a bor- ezek savanyúak. Nos, keserű, édes, savanyú - melyik az őszinte? Szerintem vegyél egy Hoegaardent a Cora-ban kezdésnek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés