Gombold újra! a belgiumi dizájnfesztiválon

2012. szeptember 19. 21:39
A belgiumi dizájnfesztiválhoz kapcsolódva szerdától a brüsszeli magyar kulturális intézetben vendégeskedik a Gombold újra! – Divat a magyar 2.0 pályázat több kreációja. A fiatal magyar divattervezők munkáit bemutató kiállítás október 26-ig tekinthető meg Brüsszelben.

A magyar divatkiállítást az intézet a belgiumi Design September rendezvénysorozathoz illeszkedve rendezte meg, amely egy hónapon át összesen több mint 100 eseménynek ad otthont, és amely ezáltal olyan fórummá vált a térségben, amelyen a belga és a nemzetközi dizájnszakma képviselői bemutatkozhatnak a szélesebb közönségnek – közölte a Balassi Intézet.

A kiállítást Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi nagykövete és Kovács Zoltán, a Gombold újra! pályázat szervezésében is részt vállaló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg. A nagykövet rövid beszédében a fiatal tervezők alkotásait méltatva a magyar kreativitás fantasztikus példáiról beszélt, az államtitkár pedig azt idézte fel, hogyan született meg az uniós magyar elnökség idején a Gombold újra! pályázat ötlete. Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar elnökség idején az volt a céljuk, hogy újrateremtsék azokat a hagyományokat, amelyek szerinte a „hányatott sorsú XX. században”, a kommunizmus négy és fél évtizede és részben a rendszerváltás óta eltelt húsz évben sem találtak gazdára.

„Az a szándékunk, hogy ezzel egy olyan tradíciót indítsunk el, amely önmaga is tradíció, és sikeresen gombolyítja fel azokat az elveszett szálakat, azokat az elveszett tradíciókat, amelyekre mindannyiunknak oly' nagy szüksége van” – magyarázta Kovács Zoltán, aki „egyszerre a kreativitás és az akarat diadalának” nevezte a fialok alkotásait.

A fiatal magyar divattervezők munkáit bemutató kiállítás, amelyet a Balassi Intézet, a Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság és a Design Terminál közösen szervezett, október 26-ig tekinthető meg Brüsszelben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés