Örömsörök

2012. szeptember 19. 16:27

Uj Péter
NOL
Egyszerű példa arra a liberális (konzervatív) tételre, hogy ha az állam kivonul valahonnan, vagy legalábbis megszünteti a gyilkos agyonszabályozást, rögtön beindul a kreatív és vállalkozó kedvű polgár.

„A hétvégén kézműves sörfesztivált tartottak a Mikszáth téren; másfél év alatt ez volt a negyedik, és csak a vak meg az antialkoholista nem látja, hogy mi történik: újra életre kel a magyar sörfőzés. Jön egy szakács gyerek Kispestről és főz egy zseniális Russian Imperial Stoutot, jön két egyetemista és Trabantból csapolja hibátlan porterét, jön Csakajósör Gergő az IPÁ-ival, jönnek a fótiak, a békésszentandrásiak, a győrzámo­lyiak, a magyarhertelendiek, az árpádföldiek, egy Gyűrűk Urára való elvarázsolt mesefigura, és jó söröket itatnak az értő közönséggel. A közönség meg nem méltatlankodik, hogy »ebben mi az ezer forint?«, meg »miért kerül ez négyszer annyiba, mint az Ászok?«, nem frusztráltkodik és kötekszik, mint egyébként, hanem élvezi az ízek, stílusok sokféleségét, beszélget, kóricál, és elégedetten berúg.

Élvezi, hogy itt nincsenek kukoricagríz-, aszkorbinsav- és antioxidáns­ízű híg löttyök, amiket a hazai sörgyárak nyomnak ezerhektoliter-számra az arcunkba, mert a marketingköltés mellett már nem maradt pénz alapanyagra és tisztességes munkára. A sörfőzés elsősorban tisztesség, erkölcs kérdése: az alapanyagok beszerezhetők bárhol, bármikor, bármilyen minőségben, a főzéshez meg elég egy nagy lábos meg néhány erjesztőedény, nincs szükség sem bonyolult technikára, sem különleges adottságú termőhelyekre.

És itt – kapaszkodjanak meg még erősebben – dicsérjük meg a magyar kormányt! 2012-től legális a házi sörfőzés. Sokan puffogtak ezen is, mint minden kormánydöntésen, puffogtak az otthoni pálinkafőzés legalizálásán is, pedig ha van ennek a kormánynak két jó, a világtrendeket követő és a hazai viszonyokat is jól leképező, liberális és sikeres intézkedése, hát ez a kettő az. A felszabadulás után percek alatt berobbant a házisörfőző mozgalom (nem mintha nem létezett volna már illegalitásban), újabb és újabb receptek kerültek elő, néhányan már kereskedelmi mennyiséget is főztek és hoztak a fesztiválra. Egyszerű példa arra a liberális (konzervatív) tételre, hogy ha az állam kivonul valahonnan, vagy legalábbis megszünteti a gyilkos agyonszabályozást, rögtön beindul a kreatív és vállalkozó kedvű polgár.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az UP megmaradhatna a sörnél. Az kevésbé árt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés