A Magyar Írószövetség a göteborgi könyvvásárra megy

2012. szeptember 27. 11:20
A Magyar Írószövetség is részt vesz Európa második legnagyobb könyves seregszemléjén. A vásár egyik fénypontja az előző évi irodalmi Nobel-díjas szereplése: idén a svéd Tomas Tranströmer költő látogat el az eseményre.

A Magyar Írószövetség is részt vesz a csütörtökön kezdődő göteborgi könyvvásáron, amely a frankfurti után Európa második legnagyobb könyves seregszemléje. A vásáron a kiadókon és szerzőkön kívül újságírók, politikusok, kutatók és különböző szervezetek, intézmények képviselői is megjelennek. Az esemény egyik fénypontja az előző évi irodalmi Nobel-díjas szereplése: idén a svéd Tomas Tranströmer költő látogat el a vásárra. Szereplésének az is aktualitást ad, hogy ebben az évben a vásár témája az északi országok irodalma – olvasható a Magyar Írószövetség kommunikációs ügynökségének közleményében, amely arra is kitér, hogy az eseményen Magyarország részvételét a Balassi Intézet szervezi.

Magyarország pavilonnal és különböző előadásokkal vesz részt a vásáron azzal a céllal, hogy a svéd közönségnek bemutassák a magyar irodalom gazdagságát és sokszínűségét határon innen és túl. A svédek által kedvelt és jól ismert szerzők további népszerűsítése mellett az is cél, hogy olyan kortárs magyar írókra, költőkre is felhívják a figyelmet, akiket eddig még nem ismerhetett meg a svéd közönség. A Balassi Intézet egy erre az alkalomra készült svéd nyelvű ajánlót is megjelentetett, amelyben kortárs szerzők – Fehér Béla, Hász Róbert, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Lipcsey Emőke, L. Simon László, Szentmártoni János, Szécsi Noémi, Tar Károly, Temesi Ferenc és Tóth Krisztina – művei szerepelnek.

Szombaton Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke részt vesz a Svéd-magyar kapcsolatok című kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a fordítás, a könyvkiadás és a svéd-magyar irodalmi élet kapcsolódási pontjai. A beszélgetésen a két ország kiadóinak képviselői mellett részt vesz Gunnar Ardelius, a Svéd Írószövetség elnöke is, a beszélgetést Lipcsey Andersson Emőke író vezeti. A göteborgi program részeként magyar írók is bemutatkoznak, így például Fehér Béla, Szécsi Noémi és Szentmártoni János vallanak művészetükről, Tomas Tranströmer magyar fordítója, Jávorszky Béla pedig a svéd irodalom magyar jelenlétéről beszél. „A göteborgi bemutatkozás szerves folytatása a tavasszal Oroszországban és Horvátországban tett látogatásainknak, illetve előzménye az októberi finnországi és a decemberben sorra kerülő berlini utazásunknak” – idézi a közlemény Szentmártoni Jánost, aki szerint a tavaly elindított, az írószövetség külföldi kapcsolatainak építését célzó törekvésekhez kiválóan illeszkedik a göteborgi meghívás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában