Finnországé a főszerep a Budapest Design Héten

2012. szeptember 27. 9:27
A Budapest Design Hét idei kiemelt vendége Finnország lesz. Az esemény témája a slow life és a slow design.

A Budapest Design Hét idei kiemelt vendége Finnország lesz, főszereplője pedig a finn dizájn egyik központjaként is működő Fiskars bútoraival, tárgyaival. A Fiskars Design Village: Újak és Klasszikusok című kiállításának megnyitója szombaton lesz a Design Terminálon. A Fiskars Design Village Goes Budapest programsorozat négy részből áll majd: kiállításból, étteremből, pop-up shopból és a projektet bemutató előadásból – tájékoztatott a Finnagora, a budapesti Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ.

A Budapest Design Hét témája a slow life és a slow design, a kiállítás legújabb dizájnt bemutató darabjai a fiskarsi műhelyek aktív és innovatív tervezőközösségét mutatja be. A Design Village klasszikusai részben azokat a tárgyakat látni majd, melyeket az elmúlt két évtizedben terveztek és mára már széles körben ismertté váltak. A tárlat a Fiskarsban használt anyagokat is bemutatja, így találkozni fa, kerámia, üveg, kő, nemesfém és textil tárgyakkal egyaránt. A kiállítás egyes darabjai, a fiskarsi mesterek és művészek alkotásai megvásárolhatók lesznek a Design Terminál boltjában. A finnek nemcsak bemutatják a csúcsminőségű dizájn legújabb alkotásait, hanem a szervezők megpróbálják a látogatók számára azt megtekinthetővé és megízlelhetővé is tenni a finn konyhán keresztül.

A helyi ételek szeretete ugyanis nagyon fontos része a fiskarsi életnek. A műhelyek mellett 1836-tól folyamatosan működik a Wärdhus étterem, amelyet ma helyi nyersanyagokra épülő konyhájáról ismernek. A dizájn hétre az étterem tulajdonosai: Patrick és Marja Karlsson eljönnek Budapestre. A vendéglő teljes berendezése – a kanalaktól a bútorokig – Finnországban készült. Az étterem fa asztalai és székei egyenesen a fiskarsi Nikari műhelyéből érkeznek. A belsőépítészeti terveket Antti Siltavuori készítette. A dizájn hét keretében szombaton este 19 órától az Anker klubban a Fiskarsból érkezett vendégek: Karin Widnäs keramikus, Antti Siltavuori belsőépítész, ipari formatervező és Camilla Moberg dizájner számol be jelenlegi munkájáról, arról, hogy min dolgozik éppen – olvasható a Finnagora hírlevelében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés