Kritizálja Pesty műsorát az ombudsman

2012. október 17. 12:19
Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az egyenlő méltóság elvét a Pesty Fekete Doboz című műsor azon epizódja, amely a magyar-cigány együttélésről szól.

Szabó Máté hivatalának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műsor származási alapon, sztereotípiák mentén keresi a választ társadalmi problémák létére és mibenlétére. A biztos által lefolytatott vizsgálat rámutat arra is, hogy ilyen esetekben a médiatanács köteles a törvényben biztosított hatósági eszközeivel élni. Közleményében Szabó Máté kifejti: bár az ellenőrzés lefolytatásával a Médiatanács formálisan eleget tett alapjogvédelmi feladatának, tartalmi szempontból azonban nem őrködött az egyenlő méltóság érvényesülése felett, mivel a vizsgálat során nem volt figyelemmel a szociológiai, szociálpszichológiai és médiatudományi szempontokra és körülményekre.

„A bűnözés és a deviancia romakérdésként való bemutatása, a kollektív bűnösség elve egy demokratikus társadalomban semmilyen tekintetben nem fogadható el, sérti az egyenlő méltóság elvét” – hangsúlyozta Szabó Máté. Közölte: egy közszolgálati médiumban bemutatott alkotással szemben fokozott elvárás, hogy árnyalt és tényszerű megközelítésmóddal aktívan segítse elő az egyenlő méltóság érvényesülését. A szerkesztők és műsorkészítők véleménynyilvánításhoz, önkifejezéshez való joga ezen alkotmányos kereteken belül érvényesülhet – tette hozzá.

Szabó Máté megállapította továbbá, hogy a műsorral kapcsolatban sérült a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás, illetve ehhez kapcsolódóan a közszolgálatiság követelménye is. A biztos kezdeményezte, hogy a médiatanács a jövőben fokozott szakmaisággal járjon el az egyenlő méltóság védelme érdekében.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mutasd be a valóságot, megsérted vele az antiszociálisan viselkedő jogait.

Joga neki van.

A sértetek sokaságának nincsen.

Ha a szomszédságában élnének a favorizáltak, mindjárt tisztábban látna.

Az ombusman egyoldalú, kirekesztő jogértelmezése sokak jogait sérti. Abiztonsághoz és nyugalomhoz, a tiszta környezethez, stb. való jogot.

Ezért kirekesztő az ombudsman álláspontja.

Időszerű lenne egy magyarokat képviselő ombudsmant kinevezni.Elkeserítő:média, igazságügy, rendőrség,sőt az állítólagosan nemzeti kormány is magyarellenes.

".. a vizsgálat során nem volt figyelemmel a szociológiai, szociálpszichológiai és médiatudományi szempontokra és körülményekre."

Jó lenne tudni ez ponrosan mit is jelent?
Remélem nem azt, hogy a származás és/vagy a szegénység mentesít a társadalmi együttélés szabályai alól?!

Nekem a filmből Forgács István szavai csengenek vissza, miszerint Magyarország találkozott a jégheggyel,ez már történelem...

"A Pesty-dok.film korrekt volt, persze azoknak, akik mindenáron el akarják tussolni a valóságot, csípi a szemét".

Liviu Tipurita nevű román filmes, a BBC megbízásából, a cigány gyermekek nemzetközi szintű bűnbandákba való beszervezéséről,embertelen kihasználásáról készített egy dokufilmet. Két évig dolgozott rajta. Nemhogy betiltották volna , de BAFTA díjra jelölték!

Ha valakit érdekel

http://www.youtube.com/watch?v..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés