Fotóhónap: hatvan kiállítás országszerte

2012. október 18. 9:16
Országszerte hatvan kiállításon és rendezvényen keresztül mutatja be a hazai és nemzetközi kortárs fotográfia alkotóit és tendenciáit a Fotóhónap 2012 fesztivál október 24. és december 4. között.

A kétévente jelentkező Fotóhónap fő célja, hogy megismertesse a közönséggel a magyar fotográfia kiemelkedő alkotóit, segítse bekapcsolódásukat a nemzetközi szakmai vérkeringésbe, egyben kitekintést adjon a legfrissebb tendenciákról – közölte a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján a Fotóhónap fesztiváligazgatója. Szamódy Zsolt beszámolója szerint a Fotóhónap idén csatlakozott a European Month of Photography elnevezésű nemzetközi szervezethez, így a környező országok fotóhónapjaival is szorosabbra fűződött a kapcsolat. A magyar látogatók a hazai fotográfusok munkái mellett megismerkedhetnek a kortárs görög fotóművészettel, az osztrák fotótörténet 1945 utáni alkotóival és baltikumi fotósok munkáival is találkozhatnak.

Mint megjegyezte, a Fotóhónap ebben az évben is alacsony költségvetésből gazdálkodott, a nagyszámú kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia anyagi segítsége, valamint az OTP és több kisebb szponzor támogatása tette lehetővé. Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója kiemelte: minden lehetőség adott ahhoz, hogy a fotográfia a 21. század magyar művészeti műfaja legyen. Az elmúlt hetekben Hermann Ildi például elnyerte a Lucien Hervé- és Rodolf Hervé-díj közönségdíját, míg Gárdi Balázs Felix Baumgartner-fotóival növelte tovább nemzetközi elismertségét – idézte fel. Sajnos a műfaj finanszírozása mégis rendkívül alacsony – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a teljes fotóművészeti intézményrendszer össztámogatása nem éri el az évi 30 millió forintot. Kőrösi Orsolya emlékeztetett arra, hogy a Fotóhónap 2012 néhány kiállítása már látogatható, többek között a Mai Manó Házban is. A Nagymező utcai intézmény természetesen számos további tárlatnak, rendezvénynek is otthont ad: közös kiállításon mutatkoznak be a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának alkotói, folytatódik a nagyszabású Folyamatos jelen tárlatsorozat, Urbán Ádám kiállítása az idősebb fotósnemzedék előtt tiszteleg, de a házban tartják a Benkő Imre-portréfilm bemutatóját is - adott ízelítőt a kínálatból.

Uhl Gabriella, a Fotóhónap kurátora elmondta, hogy a programsorozat idei hívószavai a Fikció és realitás lesznek, a Fotóhónap nagyobb kiállításai így vizsgálják majd a fotográfus saját és külső világa közötti kapcsolatot, a valóságérzékelés különböző módjait és fokozatait is. A kurátor kiemelte a Fuga Budapesti Építészeti Központ gazdag programját: a Petőfi Sándor utcában többek között kortárs görög fotókiállítás nyílik és itt mutatkozik majd be Farkas Dénes Kalev észt-magyar fotográfus is. Érdekes helyszín lesz az állatkert, ahol két fotókiállítással találkozhatnak a látogatók, az Országos Széchényi Könyvtár Balogh Rudolf munkásságát idézi fel, az A22 Galéria a műfaj határait feszegető tárlatokat fogad be, de Ózdtól Balatonfüreden át Szegedig az ország számos egyéb pontján is számos kiállítás és rendezvény várja a Fotóhónap közönségét – közölte Uhl Gabriella. A rendezvény részletes programja ezen a honlapon és a 40 ezer példányban terjesztett programfüzetben található meg, a kiállítások anyagából katalógus készül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés