Médiaszabályozás: Neelie Kroes a demokráciát félti

2012. november 27. 19:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa számára fontos az Európai Bizottság (EB) médiakérdésekben illetékes alelnökének véleménye, a hatóság azonban megjegyzi: bár Neelie Kroes többször is véleményt formált már a médiatanács munkájáról, egyszer sem találta fontosnak, hogy meghallgassa a magyar hatóság álláspontját.

Az NMHH Szóvivői irodája ezt kedden, azt követően közölte az MTI-vel, hogy az EB alelnöke a blogján további változtatásokat sürgetett a magyar médiaszabályozásban. Neelie Kroes ebben felvetette a Klubrádió ügyét is, szerinte a médiatanácsnak újra át kellene gondolnia a rádiófrekvenciák odaítélésével kapcsolatos gyakorlatát.

„Üdvözlöm azokat a változtatásokat, amelyeket már javasoltak, vagy meg is tettek Magyarországon a médiaszabályozást illetően. Ezek a változtatások azonban nem adnak választ az összes fennmaradó lényegi aggodalmamra. Aggályaim továbbra is súlyosak, és azt várom Magyarországtól, hogy ne csak folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal, hanem sürgősen cselekedjen is” – írta blogbejegyzésében az uniós biztos.

Úgy vélekedett, hogy ez lényeges lenne a magyar demokrácia számára, valamint abból a szempontból is, hogy biztosítsák Magyarországon a szilárd politikai légkört,  a biztonságos befektetői környezetet. „Ezek az értékek és feltételek veszélyben vannak, ha nem garantált a jogállamiság és az információhoz való hozzájutás. A híradásokat nem szabad cenzúrázni vagy kormányzati lépésekkel ellenőrizni” – hangsúlyozta Neelie Kroes.

Az NMHH Médiatanácsa közölte: már többször felajánlották segítségüket a biztosnak és munkatársainak, ha a magyar médiaigazgatás mindennapi gyakorlatával kapcsolatban pontos és tényszerű információkra van szükségük. Mint írták, ennek ellenére Neelie Kroes ezt egyszer sem vette igénybe, bár többször is véleményt formált a kérdésben.

„Bizonyára ezért kerülhette el a figyelmét az a tény is, hogy a médiatanács több mint 600 napja folyamatosan és kiszámíthatóan biztosítja a Klubrádió számára a zavartalan szólás lehetőségét, és a rádió debreceni és kecskeméti frekvenciája tekintetében jelentős, összesen több mint 12,5 millió forintos éves díjkedvezményt is biztosított a vállalkozás tulajdonosa számára” – olvasható a kommünikében.

Szerintük az információhiány lehet az oka annak is, hogy a biztos arról sem értesült: a rádió két vidéki frekvenciáján jelenleg is jogsértő módon sugározza adását. A hatóság továbbra is nyitott az uniós biztos véleményére, és készséggel áll rendelkezésre akár személyes konzultáción is – közölték. A közlemény szerint az ügyről az alábbi oldalon lehet tájékozódni: http://hunmedialaw.org/dokumentum/96/The_Klubradio_case.pdf.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés