Könyv jelent meg a 30 éves Bikiniről

2012. december 15. 10:13
A harmincadik születésnapját idén ünnepelő zenekarról könyv jelent meg. A Közeli helyeken – Bikini 30 című kötetet Maróthy György zenei újságíró állította össze.

Könyv jelent meg a harmincadik születésnapját idén ünnepelő Bikini zenekarról. A Közeli helyeken – Bikini 30 című kötetet Maróthy György zenei újságíró állította össze. A kiadvány az idén februárban a Papp László Budapest Sportarénában tartott, több mint háromórás jubileumi koncert menetét követve mutatja be a Bikini együttest. Feltárul a zenekar három évtizedes története, a jelenlegi, egyben a leghosszabb ideje együtt lévő tagok eddigi pályafutása, sztorik, zenei élmények, az élet fontos kérdései kapcsán megfogalmazott gondolatok.

A kötet gazdag képanyagának nagy részét a régebbi időszakot dokumentáló Zétényi Zoltán, és a jubileumi koncerten fotózott Fülöp Csaba készítette, de szerepelnek eddig még nem publikált felvételek is a zenészek archívumából. Az ős Bikini 1982-ben alakult, az első két, ma már a magyar rocktörténet alapművei között számon tartott lemezen (Hova lett..., XX. századi híradó) Nagy Feró volt a frontember, a zene leginkább punkos underground volt. Az akkori felállásból mára egyedül Németh Alajos maradt, 1985-ben D. Nagy Lajos énekessel kezdődött a Bikini második, máig tartó időszaka, a sikerekben gazdag dallamos rockzene, olyan dalokkal, mint az Izzik a tavaszi délután, a Ne legyek áruló, a Mondd el, a Repülők vagy a Közeli helyeken. A mai csapat további tagjai: Lukács Peta (gitár), Bördén Szabolcs (billentyűs hangszerek), Mihalik Viktor (dob, ütőhangszerek) és Makovics Dénes (szaxofon).

A zenekar eddigi története során 24 lemezt készített, a legutóbbi stúdióalbum Elmúlt illúziók címmel tavaly jelent meg. A Bikini együttesben a három évtized alatt összesen tizenhat zenész fordult meg. Daczi Zsolt gitáros, aki másfél évtizedet húzott le a zenekarban, 2007-ben hunyt el. A Bikini szombaton este Bátaszéken, december 19-én az Óbudai Kulturális Központban ad koncertet. A Közeli helyeken – Bikini 30 című könyv kiadója az FMS Bt., forgalmazója az EMI Zenei Kft.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés