Szakmai műhelyeket ver szét az MTVA

2012. december 16. 10:02

MÚOSZ
muosz.hu
A MÚOSZ elnöksége megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a közmédia megújítását ígérő program megvalósítása helyett az MTVA további egyoldalú és erőszakos lépéseket tesz a közmédia átalakítására.

„A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a közmédia megújítását ígérő program megvalósítása helyett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) további egyoldalú és erőszakos lépéseket tesz a közmédia átalakítására.

A minőségi és független közmédia működtetésének esélyétől a rendszerváltás óta soha ilyen távol nem szorította a magyar állam a közmédia alkotóit és közönségét. A legújabb csoportos létszámleépítést, az eddig megismert információk alapján csak a szakma szétverésének lehet minősíteni. Felelőtlen és elfogadhatatlan döntésnek tartjuk a kulturális és közéleti műhelyek ellehetetlenítését, a vidéki stúdiók bezárását, olyan felkészült és megbecsült, a közszolgálati újságírást hivatásuknak tekintő kollégák elbocsátását, akik rátermettségüket évek, évtizedek munkájával bizonyították.

Az együttműködés minden munkajogi szabályozás és szervezeti kultúra alapértéke. Az MTVA ezt az értéket csúfolja meg, ha az egyik fél – a Központ Üzemi Tanács és a szakszervezetek – részéről le nem zártnak tekintett tárgyalások közben az érintett dolgozókkal elbocsátásuk tervét ismerteti. Ez nem csak jogszerűtlen, de az elvárható empátiát és emberiességet nélkülöző lépés, mely ellen a MÚOSZ elnöksége a leghatározottabban tiltakozik.

A közmédia-rendszer munkáltatóinak és munkavállalóinak képviselői ma délután újra találkoznak. Felszólítjuk a közmédia felelős vezetőit, hogy az MTVA Sajtóirodája által »utolsó utáni informális« egyeztetésnek nevezett alkalmat érdemi párbeszédre, és egy mindkét oldal számára elfogadható megállapodás megkötésére használják fel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletesen igazad van, ám eme kisebbség annyira védi pozícióját,hogy a leghalványabb célzás e helyzetre, és rögtön lecsapnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés