Színművészeti egyetemek nemzetközi fesztiválja Miskolcon

2013. január 14. 09:29

Ötnapos nemzetközi fesztivált szerveznek február 5. és 10. között Miskolcon, melyen a színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai azért találkoznak, hogy megismerjék egymás munkáit és játszanak a város közönségének.

2013. január 14. 09:29

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötnapos nemzetközi fesztivált szervez február 5. és 10. között Miskolcon. A színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai azért találkoznak, hogy megismerjék egymás munkáit, szemléltessék iskolájuk módszerét és játszanak a város közönségének. A rendezvényen hat ország diákjai, Magyarország mellett Németország, Lengyelország, Svájc, Bosznia-Hercegovina és Románia színművészeti egyetemeinek és főiskoláinak hallgatói vesznek részt – olvasható a színház közleményében. A SZEM, vagyis a Színházi Egyetemek Miskolcon elnevezésű fesztiválon olyan vizsgaelőadások, egyetemi műhelymunkák, látványtervek és vizsgafilmek ismerhetőek meg, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek.

A fesztivál célja betekinteni azokba az európai törekvésekbe, amelyek a holnap színházát jellemzik, hiszen a Miskolcon vendégül látott több mint nyolcvan egyetemi hallgató közül fognak kikerülni a következő évtizedek meghatározó művészei is. A fesztiválon látható lesz a müncheni és a krakkói akadémia a Látogatás című produkciója, a lengyelországi Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia Júliának meg kell halnia című előadása, a fizikai- és mozgásszínházi képzést nyújtó svájci színházi iskola pedig az Én vagyok te… című fizikai színházi produkcióval érkezik Miskolcra.

Tadeusz Slobodzianek a Katona József Színházban is játszott darabját, A mi osztályunkat a bukaresti színművészeti egyetem hozza el a fesztiválra, a szarajevói akadémia pedig a George Orwell regénye nyomán készített 1984 című adaptációval mutatkozik be. Magyar produkciókat is bemutatnak a szemlén: Alföldi Róbert rendezése, A tavasz ébredése, Horváth Csaba rendezése, a Toldi, valamint a fesztivál nyitóelőadásaként Novák Eszter és Selmeczi György V. éves osztályának Bíít című zenés előadása látható. A hat európai város hallgatói egymás munkájának megtekintésével és a találkozó szakmai workshopjain való részvétellel a fesztivál öt napja alatt megteremthetik a közös gondolkodás, a közös munka alapjait, és új megoldásokra találhatnak – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik