Elindult a Szép Magyar Könyv 2012 Verseny

2013. január 16. 15:05
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által kiírt megmérettetésre könyvesbolti forgalomba került, magyarországi vagy külhoni magyar nyomdákban előállított kiadványokkal nevezhetnek a könyves cégek.

Idén is nyolc kategóriában versenyezhetnek tavaly megjelent köteteikkel a könyvkiadók a Szép Magyar Könyv 2012 Versenyen. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által kiírt megmérettetésre könyvesbolti forgalomba került, magyarországi vagy külhoni magyar nyomdákban előállított kiadványokkal nevezhetnek a könyves cégek február 13-ig. A könyvművészeti verseny szervezőinek tájékoztatása szerint a zsűri – a korábbi évekhez hasonlóan – külön díjazza a gyermekkönyveket, a tankönyveket, az ismeretterjesztő kiadványokat, a tudományos műveket, szakkönyveket és felsőoktatási kiadványokat, a szépirodalmi és ifjúsági köteteket, a művészeti könyveket és albumokat, a bibliofil és speciális kiadványokat, valamint a fakszimile, reprint és adaptált kiadványokat.

A Szép Magyar Könyv elismerést már 1929-ben, a könyvhét elődjeként számon tartott első könyvnap alkalmával átadták, 1952 óta pedig az Ünnepi Könyvhét keretében rendszeresen díjazzák a szakma kiemelkedő alkotásait. A legjobbnak bizonyuló alkotók a könyvhét nyitónapján – idén június 6-án – vehetik át elismeréseiket.

A hagyományokhoz híven a versenyhez különdíjak kapcsolódnak, amelyekről a főzsűri ajánlása alapján az adományozók döntenek. A köztársasági elnök és a miniszterelnök például Magyarországgal foglalkozó monografikus műveket, a főpolgármester Budapesthez kapcsolódó kiadványokat ismer el, az Antall József Emlékdíjat a család a nemzeti kulturális örökség témakörébe tartozó kötetnek adja, a Tamás László Emlékdíjat a család által legszebbnek ítélt könyvborító nyerheti el, a kulturális tárca zsűrije pedig alkotói különdíjakat adományoz. A közönségdíjat az április 18. és 21. közötti jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatóinak összesített szavazatai alapján ítélik oda. A kiírás részleteiről a könyves szervezet honlapján, a www.mkke.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés