Gothár Péter filmje Kusturica szerbiai fesztiválján

2013. január 18. 10:43
Idén Csang Ji-mu kínai rendezőnek szenteli retrospektív programját Emir Kusturica nemzetközi filmfesztiválja, melyre meghívást kapott Gothár Péter. A fesztivál vendégei között van Monica Bellucci olasz és Audrey Tautou francia színésznők is.

Idén Csang Ji-mu (Zhang Yimou) neves kínai rendezőnek szenteli retrospektív programját Emir Kusturica nemzetközi filmfesztiválja. A szerbiai hegyekben, Kustendorfban megrendezett seregszemlére meghívást kapott Gothár Péter is, akinek Megáll az idő című korszakos filmjét az örökzöldek között vetítik. A január 22-ig tartó fesztivál megnyitóján Emir Kusturica külön köszöntötte a kínai rendezőt, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Hős, A repülő tőrök klánja, A vörös lámpások, a Berlinalén Arany Medvét nyert Vörös cirokmezők vagy a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlánnal jutalmazott Teljes a létszám. Csang Ji-mu, aki a kedd esti megnyitón átvehette az Award for Future Films elnevezésű díjat, több workshopot is tart a fesztivál ideje alatt.

A megnyitó különleges eseménye volt az a holografikus vetítés, amelyen Emir Kusturica Bruce Willisszel küzdött meg: a gegfilmben addig ütötte az akcióhős-figurát, amíg az pattogatott kukoricává esett szét. A szerb rendező győzelme a szerzői film diadalát szimbolizálta a hollywoodi szuperprodukciók felett. Kusturica szerint a fesztivál célja, hogy olyan fiatal filmesek munkáját mutassa be és segítse, akik hisznek abban, hogy a film „nemcsak egy vulgáris, üzleti célokat szolgáló kifejezésforma, hanem az a művészet, amelyről Fellini és Tarkovszkij beszélt, és amelynek Milos Forman az egyik kiemelkedő alakja volt”. A fesztivál meghívott vendégei között van Monica Bellucci olasz és Audrey Tautou francia filmsztár, Alekszej Balabanov orosz, Matteo Garrone olasz, Elija Szulejman palesztin, Yesim Ustaoglu török és Benh Zeitlin, Oscar-díjra jelölt amerikai rendező.

Benh Zeitlin fiatal New York-i filmes, A messzi dél vadjai című 2012-es alkotás készítője drámai módon érkezett meg csütörtökön Drvengradba, a fesztivál helyszínére. Az őt szállító helikopter hóviharba került és egy órán át nem tudtak semmit a járműről, amely végül sikeresen leszállt. Nagy taps köszöntötte a 31 éves rendezőt és a pilótát, aki – Kusturica szerint – Európa egyik legjobb pilótája – adta hírül a Blic című belgrádi lap online kiadása csütörtökön. A nemzetközi zsűri, amelynek elnöke Alona Kimhi izraeli színész, forgatókönyvíró, 18 ország 28 filmjéből választja ki, hogy melyik kapja az Arany, az Ezüst és a Bronz Tojás-díjat. A fesztivál kísérőprogramjai közt van Krzysztof Kieslowski (1941-1996) híres lengyel rendező filmjeiből készített fotókiállítás és koszovói népviseleti tárlat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés