Melegtörténeti hónapot rendeznek februárban

2013. február 4. 15:38
Először rendeznek Magyarországon LMBT Történeti Hónapot, melynek programjai között beszélgetések, filmvetítések, könyvbemutatók, farsangi buli, színházi előadás és sportprogramok is szerepelnek.

A programsorozatot Makk Károly filmrendező nyitotta meg február 1-jén, pénteken este a Vörösmarty moziban, ahol felszólalt Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet és Theresa Bubbear, a brit nagykövet helyettese is. A nyitóesten Takács Mária leszbikus nőkről szóló, Eltitkolt évek című dokumentumfilmjét tekinthették meg az érdeklődők.

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozaton szó lesz többek között a zenetörténet, az irodalom, a divat és a pszichológia területén megjelenő LMBT emberekről, a Budapest Pride kezdetéről, valamint az első melegújság, a Mások megalakulásáról és a melegek rendszerváltás előtti helyzetéről. Ezen kívül egyebek mellett lesz még melegtörténeti kvíz Vágó Istvánnal, a hónap utolsó napján pedig a „a magyar LMBT-történelem ellentmondásos alakjairól”, köztük Tormay Cécile-ről, Vay Sándorról, Pipás Pistáról, Kertbeny Károlyról és Thaly Kálmánról tartanak kerekasztal-beszélgetést.

A közlemény szerint az LMBT Történeti Hónap egy figyelemfelhívás a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség gazdag kultúrájára és történelmi jelenlétére. A rendezvénysorozat azoknak is szól, akik nem tartoznak ehhez a közösséghez, de érdeklődnek a történelem, a kultúra és a művészetek iránt. Az LMBT Történeti Hónapot az Egyesült Államokban 1994 óta minden év októberében rendezik meg, az Egyesült Királyságban pedig 2004 óta minden év februárjában szerveznek programokat. Idén újabb öt ország csatlakozott a kezdeményezéshez: Magyarország mellett Csehország, Írország, Litvánia és Hollandia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában