Megkezdődött a Berlinale magyar kísérőrendezvénye

2013. február 11. 11:48
Szombaton kezdetét vette a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál magyar kísérőrendezvénye, a Cinema Total, melyet Navracsics Tibor nyitott meg.

Elkezdődött szombaton a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) magyar kísérőrendezvénye, a Cinema Total; a filmszakmai programsorozatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB), a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben. A CHB hatodik éve rendezi meg a Cinema Totalt, amelynek célja, hogy minél nagyobb figyelem irányuljon Közép-Európa filmművészetére a Berlinale idején. Navracsics Tibor megnyitó beszédében kiemelte: Közép-Európát a régió országai közötti politikai, gazdasági különbségek ellenére áthatja az összetartozás érzése és a szolidaritás, Berlin pedig átvette Bécs szerepét, és a közép-európai önazonosság és kulturális örökség bemutatásának egyik legfontosabb színtere lett.

A Cinema Total 6 – Europa Endlos (Európa végtelen) című négynapos rendezvényről a házigazda, Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta, hogy ezúttal tágul a horizont. Nemcsak a térségi, hanem mindenekelőtt az orosz film helyzetét vizsgálják, mert az európai filmesek szeretnének „benézni az orosz filmgyártás kulisszái mögé”, és élénken érdeklődnek a koprodukciós lehetőségek iránt. Hozzátette: az idei Cinema Total ennek az érdeklődésnek nyit teret egy filmpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel, amelyen az orosz filmgyártás átalakulását vizsgálják többek között Alexander Rodnyanszkij, a Felhőatlasz című tavaly bemutatott sikerfilm egyik társproducerének részvételével.

Vlagyimir Grinyin, Oroszország berlini nagykövete a megnyitón elmondott beszédében kiemelte: az orosz filmipar nyitott az együttműködésre, és régen túljutott már a rendszerváltáskor kialakult válságon. Az idei Cinema Total további kiemelt eseménye a CHB szervezésében tavaly létrejött Nemzetközi Roma Filmbizottság (IRFC – International Roma Film Commission) tanácskozása, amelyen egy júniusra tervezett berlini filmfesztivál előkészítését kezdik meg. A szombati megnyitó zenei kíséretét a Budapest Bár adta, az est házigazdája Marozsán Erika színésznő volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés