Sztrájkolnak a fiatal írók

2013. február 12. 17:33
Kétnapos nemzetközi traumatalálkozót és általános írósztrájkot rendez a Fiatal Írók Szövetsége csütörtökön és pénteken.

A mindkét napon 17 órakor kezdődő rendezvénynek a budapesti Fogasház ad otthont, a programot előadások, kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek, valamint „fényírás” színesíti. „A program végén a meghívott írók, költők műveiből vett idézeteket vetítünk a falakra, tehát egyfajta képi installáció készül. Ezt követően dj-k zenélnek” – mondta Kollár Árpád, a FISZ elnöke az MTI-nek.

Kifejtette, hogy a rendezvény célja a közép-európai térségben élő írók, költők találkozása. A négy szekció előadói között lesznek történészek, szociológusok, a hívó szó a trauma, ami a térség valamennyi országában más-más fogalmakat mozgósít. A magyar alkotók mellett várnak vendégeket Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Szerbiából és Horvátországból is. „Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen párbeszéd indul el. Megpróbáljuk feloldani a párbeszédet akadályozó görcsöket, sérelmeket, előítéleteket, kimozdulni ebből a bénult, betokosodott állapotból” – fogalmazott Kollár Árpád. A négy szekcióból az első a személyes traumákról szól, a második az emlékezet fogalmához kapcsolódó közösségi, szociológiai narratívákról. A második napon lesz szó az irodalom szerepéről a traumák feldolgozásában, illetve a megújulás lehetőségeiről, arról, vajon valaha tovább lehet-e lépni a térség mai lelki problémáin.

Az elnök arról is beszélt, hogy a rendezvény keretében pénteken 13 órakor ételt osztanak a rászorulóknak a budapesti Deák téren, az ételt kolozsvári egyetemisták gyűjtötték össze. Kollár Árpád szerint a csütörtökre meghirdetett „nemzeti írósztrájk” inkább ironikus és önironikus gesztus, mint valódi tiltakozás. „Felszólítunk minden nyelvünkért, nemzetünkért felelősséget érző írót, költőt, irodalmárt, kritikust, esszéistát és közírót, hogy február 14-én 0 óra 3 perctől 23 óra 59 percig mindennemű írásbeli megnyilatkozástól tartózkodjék. Egy árva szót sem fogunk leírni” – olvasható a felhívásban.

A rendezvény Facebook-oldala alapján eddig több mint 240-en csatlakoztak a sztrájkhoz, köztük a fiatal magyar irodalom jeles alkotói. Az elnök szerint bár minden fiatal alkotónak fájt, hogy 2012-ben elmaradt a Móricz Zsigmond-ösztöndíj, a sztrájkot alapvetően nem ez hozta létre. „Ez csupán egy magas labda, hiszen a sztrájk nemcsak a Valentin-nappal, hanem a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójával is egybeesik, ami éppen 48 ezer 797 nappal van Móricz Zsigmond születése után” – jegyezte meg Kollár Árpád.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában