Csak a közmédiában futhatna politikai reklám Lázár javaslata alapján

2013. február 25. 19:33
Lázár János a parlamenti honlapra felkerült javaslatában azt kezdeményezi, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehessen közzé.

A kormánypárti politikus a Ház előtt fekvő alkotmánymódosító javaslaton változtatna, kikötve, hogy politikai reklám csak ellenérték nélkül közölhető a televíziókban és a rádiókban. Az országgyűlési és az EP-választások előtti kampányidőszak alatt viszont csak a közmédiában engedélyezné a politikai hirdetéseket a fideszes politikus, előírva, hogy a listát állító pártoknak egyenlő feltételeket kell biztosítani.

A Fidesz-KDNP bő két hete kezdeményezte az alaptörvény módosítását. Az eredeti javaslat szerint a választáson induló szervezeteknek a kampányidőszakban egyenlő feltételek mellett és ingyenesen kell lehetővé tenni a megjelenés lehetőségét a közmédiában, a kereskedelmi médiumokban pedig korlátozhatók a politikai hirdetések. Ennek előzménye, hogy az Alkotmánybíróság január elején kimondta: alkotmányellenes a választási eljárási törvényben meghatározott kampányszabályok egy része. A testület a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyosan aránytalan korlátozásaként értékelte, hogy a jogszabály a kampányidőszakban kizárólag a közmédiában engedi meg politikai reklámok közzétételét. A kormányoldal ezután döntött úgy, hogy az előzetes választási regisztrációt – amelyet szintén alkotmányellenesnek talált az Ab - nem fogja tartalmazni alaptörvény, a kampánykorlátozások egy részét viszont igen.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy reklám célja az, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson. A nézettségi adatok nem indokolják a szűkítést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés