Ősbemutatók az idei tavaszi fesztiválon

2013. február 27. 11:53
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon tartják Orbán György Ludus Tabulaturae című kompozíciójának ősbemutatóját, de debütál a Recirquel nevű csapat cirkuszszínházi produkciójával. A záró napon Jankovics Marcell animációja kíséri Vörösmarty Csongor és Tündéjének teljes kísérőzenéjét.

Három ősbemutatóval és sztárvendégekkel várja a közönséget a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 22. és április 7. között – közölték a szervezők az eseménysorozat keddi sajtótájékoztatóján. A kéthetes sorozatban 17 helyszínen 70 programot rendeznek. A BTF-en tartják Orbán György Ludus Tabulaturae című kompozíciójának ősbemutatóját. Szintén itt debütál a Recirquel nevű csapat cirkuszszínházi produkciójával. A záró napon is lesz egy ősbemutató: Jankovics Marcell animációja kíséri Vörösmarty Csongor és Tündéjének teljes kísérőzenéjét – Kocsár Balázs karmester egyedi zenei válogatásával, Gemza Péter rendezésében. A fesztiválon sok a sztárvendég, például a világhírű Collegium Vocale Gent – Philippe Herreweghe vezényletével –, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St. Martin in the Fields, valamint Claudio Abbado és az Orchestra Mozart. Vitézy Zsófia fesztiváligazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamarazenei koncertekben mekkora közösségteremtő erő rejlik, ezért is kapott idén nagyobb súlyt a műfaj, 19 ilyen estre válthatnak jegyet az érdeklődők. Emellett két templomi koncert, négy színházi produkció teszi változatossá a programot.

Az úgynevezett crossover műsorok közül kiemelte Snétberger Ferenc és Richard Bona közös színpadi produkcióját, amelyben a klasszikus és basszusgitár hangolódik egymásra. A Magyar Nemzeti Múzeumban valósul meg a Vonzások és változások című tárlat. A 18-19. századi magyar festészetet felvonultató kiállítás koprodukció a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A legendás táncos, Carmen Cortés a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja a Thália Színházban lesz látható. Művészetének forrása az ősi flamenco, ugyanakkor a színház és a tánc minden új formájára fogékony. A fesztivál költségvetése mintegy 600 millió forint, ebből 250 milliót a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium biztosít. Németh Lászlóné, a tárca vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kormányzati és fővárosi összefogás nyilvánul meg a BTF támogatásában. Hozzátette: a BTF számára adott támogatást sokszorosan megtérülő befektetésnek tekintik.

Tarlós István főpolgármester fontosnak nevezte, hogy a Budapest egyik kulturális védjegyének számító fesztivált idén is megrendezzék, ezért a főváros jelentős részt, 144 millió forintot vállal a költségekből. Hangsúlyozta, hogy nemcsak kiemelkedő nemzetközi produkciók jelennek meg a fesztiválon, hanem teret kapnak a fiatal tehetségek is. Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a fiatal tehetségek és az új műfajok bemutatásának jelentősége mellett a sokszínűséget méltatta. Kiemelte az Országos Táncház Találkozó hagyományának éltetését vagy az orgonatúrát, amely a város épített értékeit kapcsolja a zene mellé. Az Emmi idén különböző formákban a tavalyinál lényegesen nagyobb összeggel támogatja a BTF-et. A tavaszi fesztivál programjairól a www.btf.hu portálon lehet bővebb információkat szerezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés