Swans az Akváriumban

2013. március 18. 9:36
Egy kultikus New York-i underground csapat, a nyolcvanas-kilencvenes években rendkívül sikeres, és 2010-ben újjáalakult Swans ad koncertet kedden a fővárosi Akvárium Klubban.

A Michael Gira (gitár, ének) által 1982-ben alapított Swans a New York-i No Wave színtér meghatározó szereplője volt, 1997-ig váltakozó társakkal húsz albumot adott ki, köztük a csaknem tökéletes Children of Godot és a White Light from the Mouth of Infinityt. A posztpunk csapat meghatározó hatást gyakorolt az utána következő amerikai zenészgenerációra. Tizenhárom éven át a Swans tagja volt Michael Gira akkori párja, a kísérletező kedvéről és meghökkentő énekstílusáról elhíresült énekesnő, Jarboe is, aki az elmúlt tíz évben szólóban háromszor lépett fel Budapesten, legutóbb 2010 áprilisában.

A zenekarvezető 1997-ben feloszlatta a Swanst, és előbb Angels of Light néven alakított új formációt, majd szólóalbumokat készített. Aztán 2010-ben úgy döntött, aktivizálja a Swanst, a régi társ, Norman Westberg gitáros mellett ismét új tagokkal kiegészülve, és a gyökerektől eltérő, friss zenei alapokra és koncepcióra helyezi a hangsúlyt. A zene progresszívebb, keményebb lett, mint korábban bármikor. Az új korszak első albuma, a szakma és a közönség által egyaránt kedvezően fogadott 2010-es My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky-t egy másfél éven át tartó világkörüli turnén népszerűsítették.

Ami maradt: a Swans egyszerre nyers, ösztönös, kísérletező, ugyanakkor részleteiben is átgondolt, letisztult zenét játszik. A keddi koncert az Akváriumban a tavaly megjelent The Seer című lemezt bemutató turné egyik állomása. Az anyagon két számban (Piece of the Sky, The Seer Returns) Jarboe is vokálozik. Amúgy a Swansban Michael Gira és Norman Westberg mellett jelenleg Christoph Hahn (gitár), Thor Harris (dob, ütőhangszerek, billentyűsök), Chris Pravdica (basszusgitár) és Phil Puleo (dob, ütőhangszerek) szerepel. A Swans koncertje előtt lép színpadra a magyarországi alternatív körökben szintén népszerű, 2011-ben a Sziget fesztiválon, tavaly az Akváriumban is játszott amerikai Xiu Xiu, az utóbbi évek egyik leghatásosabb kísérleti zenekara. A produkcióban ezúttal az alapító Jamie Stewart adja elő szólóban dalait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés