Rájátszás: együtt a pop és a költészet

2013. március 19. 10:33
Négy popzenész és hat költő együttműködésével csütörtökön rendezik a Rájátszás-sorozat újabb estjét a fővárosi Akvárium Klubban. A popot a kortárs költészettel párosító produkcióból CD és könyv is lesz.

„A popkultúra és az úgynevezett klasszikus kultúra Magyarországon még mindig két hajóban evez, ami nevetséges. Felül kellene végre írni a kettő között húzott határt, és megszüntetni az arisztokratikus elzárkózást a popkultúra értékeitől. A koncertre járóknak nem kell megijedni a kortárs költőktől, a verseket olvasóknak pedig a popzenészektől” – mondta Háy János költő az est hétfői próbáján. Háy János Beck Zoltánnal, a 30Y frontemberével közösen lép színpadra csütörtökön. Az énekes-dalszerző felidézte, hogy a Rájátszás-sorozat éppen velük kezdődött, először ők ketten voltak a műsorban párban. A széria alfáját 2011-ben a Margó Városi Irodalmi Fesztivál jelentette, amely a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál társrendezvényeként tett kísérletet irodalom és más műfajok összekapcsolására.

A Rájátszásban a magyar pop-rock színtér ismert és népszerű alakjai, valamint kortárs költők írják át és játsszák el egymás műveit: a költők új szövegeket készítenek a zenészek ismert dalaihoz, akik pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. „A produkcióban vers és dalszöveg között egyfelől sokkal élesebbnek látszik a határ annál, mint amilyen valójában, másrészt ez a határ el is mosódik. Az első két dolog, amit együtt csináltunk, az János Aktmodell című versének megzenésítése, valamint a Sötét van című 30Y-dal átirata volt a költő szövegével. Az Aktmodellnél rögtön kiderült számunkra, hogy a dalformához az eredeti szöveget kicsit hajlítgatni kell” – mesélte Beck Zoltán. Háy János megjegyezte, hogy erre azért is szükség volt, mert ő nem formakötött verseket ír, és bár ezekben a művekben vannak „halvány” rímek és ritmika is tetten érhető, a dalnak és a zenének sokkal szigorúbb kötöttsége van.

„Az igazi különbség vers és dalszöveg között, hogy míg előbbinél bármennyi idő van a belső tartalmak felhasítására, utóbbi meg sem születik, ha nincs ez a hasítás. Bereményi Géza Cseh Tamásnak írt szövegei óta, tehát négy évtizede tudjuk, hogy nagyon komoly írásokkal is lehet hatni az emberekre a popdalokban” – szögezte le Háy János. Beck Zoltán szerint az ilyen együttműködés nehézsége talán abban rejlik, hogy a költő egyébként keveset áll a színpadon, munkája alapvetően magányos. A csütörtöki Rájátszás-esten Beck Zoltán mellett a popzenei színteret  Kollár-Klemencz László (Kistehén), Másik János (Európa Kiadó) és Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) képviseli, az irodalmat Háy János mellett Erdős Virág, Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs és Kemény István. A Rájátszás legjobb pillanataiból könyvbe csomagolt CD jelenik meg az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés