Titanic: cseh filmek a programban

2013. március 19. 10:03
A cseh filmtermés színe-java is szerepel az április 5-én kezdődő Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon: a közönség a tavaly Oscarra nevezett és idén a Cseh Filmdíjjal jutalmazott Árnyékban című, ötvenes években játszódó film noirt is láthatja.

A Titanic a Staropramen cseh sörkorcsolyák elnevezésű szekcióban gyűjtötte csokorba a kortárs cseh filmművészet fontos alkotásait. Az Árnyékban (Ve Stínu) David Ondricek munkája. Az ötvenes évek Prágájában játszódó krimi főhőse egy rendőrtiszt, aki egy ékszerrablás tetteseit keresi, de közben politikai szálakba gabalyodik – ismertették hétfőn a fesztivál szervezői. Az elsőfilmes Olmo Omerzu a Fiatal még az éjszaka (Prílis mladá noc) című produkciója két tizenéves srác első szexualitással és szerelemmel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg a nézőkkel. A filmet tavaly a Berlinale Forum szekciójában is vetítették. Az alkotás kísérőfilmjeként Jakub Smíd Nem csak úszóknak című munkáját mutatják be.

A Járási bajnokság (Okresní prebor: Poslední zápas Pepika Hnátka) című vígjáték Csehországban nagy közönségsikert aratott. A komédia főhőse Pepik, a tizedik infarktusán túlesett fociedző, aki továbbra sem tud lemondani a labdarúgás iránti szenvedélyéről, pedig az életével játszik. A film egy népszerű tévésorozat előzményfilmjeként készült el.

Az élet abszurditását megjelenítő Kutyatej (Poupata) rendezője Zdenek Jirásky, szintén elsőfilmes alkotó. A kisvárosi vasutas családjáról szóló romantikus fekete komédia Karlovy Varyban a külföldi kritikusok díját kapta. Az 1942-es lidicei tragédiát feldolgozó első játékfilm, a Lidice Petr Nikolaev rendezése. Az alkotásban egy apa sorsán keresztül tárul fel a náci mészárlás története: a fiát egy veszekedés során véletlenül megölő apát börtönbe zárják, így ő lesz az egyetlen, aki túléli a falu kivégzését. A kilencnapos Titanic Filmfesztiválon mintegy hatvan filmet láthat majd a közönség a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés