Virtuális lét címmel nyílik tárlat Szegeden

2013. március 20. 16:38
Fürjesi Csaba képzőművész elmúlt négy-öt évben készített alkotásait mutatja be péntektől a szegedi Regionális Összművészeti Központ.

Fürjesi Csaba képzőművész elmúlt négy-öt évben készített alkotásait mutatja be péntektől a szegedi Regionális Összművészeti Központ, Virtuális lét című tárlat május elejéig látogatható. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője a kiállítás szerdai bejárásán elmondta: az alkotó évek óta a szegedi Nyári Tárlatok és Táblaképfestészeti Biennálék állandó kiállítója, amelyeken két díjat is neki ítélt már a zsűri. A legutóbbi elismerés része volt egy REÖK-kiállítás is, ezt láthatja most a közönség. A festő 47 alkotását hozta el a tárlatra, a munkák az elmúlt négy-öt évben születettek. A képzőművész festészete meglehetősen egyéni, nemcsak a témavilágot, de a látásmódot tekintve is – mondta el a művészettörténész. A munkák mélyen filozofikus, szürreális világot tárnak a látogató elé, titokzatossággal fűszerezve. A tárlat Fürjesi Csaba Szférák című, legutolsó ciklusát is bemutatja olyan képekkel a falakon, amelyeket most láthat először a közönség, hiszen kifejezetten a szegedi tárlatra készültek el.

Fürjesi Csaba többféle stílust elsajátított a tisztán indulati foltfestészettől a figurális, realisztikus megfogalmazásig bezárólag. Alkotásainak témáit tekintve leginkább az egzisztencializmus hatott rá, egyik fő témája ezért a jelenlét, az ember időben és térben változó élménye. A kilencvenes évek óta rendszeresen jelentkezik tárlatokkal hazai és külföldi kiállítóhelyeken. Meghívással dolgozhatott már Egyiptomban és Berlinben is, 2010-ben neki ítélték a Székelyföldi Nemzetközi Grafikai Biennále nagydíját, ösztöndíjjal pedig Salvador Dalí műtermében is alkothatott 2011-ben. Művei több hazai és nemzetközi közgyűjteményben megtalálhatók, így például a Magyar Nemzeti Galériában, Oxfordban, Zürichben, Japánban. Fürjesi Csaba a Ceredi Művésztelep vezetője.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában