Ferenc pápa: Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!

2013. március 24. 13:01
Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjén a pénz- és hatalomvágyat ostorozta a Rómában összegyűlt kétszázezres hallgatóságának. „A szemfedőnek nincsen zsebe, a pénzt nem vihetjük magunkkal halálunk után” – idézte fel nagyanyja mondását az egyházfő.

„Örömteljes hangulat fogadta Jézust Jeruzsálemben. Reményt keltett az egyszerű, alázatos, szegény, a világ szemében elfelejtett emberekben” – mondta homíliájában Ferenc pápa, aki az örömöt, a keresztet és a fiatalokat nevezte meg virágvasárnapi üzenete három jelképének. „Ne legyetek soha szomorúak: egy keresztény soha nem lehet az! Ne hagyjátok, hogy az elkeseredés kerítsen hatalmába! Kérlek, ne engedjétek elrabolni azt a reményt, amelyet Jézus ad!” – hangsúlyozta a pápává választása utáni első miséjén mondott szavait megismételve.

A szemfedőnek nincsen zsebe

Hozzátette: „Annyi rossz sebzi az emberiséget: háborúk, erőszak, a leggyengébbeket sújtó gazdasági konfliktusok, pénz- és hatalomvágy, korrupció, megosztottság, az emberi élet és a teremtés elleni bűncselekmények. Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!” Ferenc pápa szokása szerint nem tartotta magát előre megírt beszédéhez, és többször rögtönzött. A megválasztása óta már többször idézett nagyanyja mondását hangoztatta: „A szemfedőnek nincsen zsebe, a pénzt nem vihetjük magunkkal halálunk után.”

„Jézusnak sem a földi hatalom számít: nincsen vagyona, nincsen udvara, Pilátus előtt mégis Jézus a király, aki magára veszi a világ szennyét, bűneit, és saját vérével lemossa a mi bűneinket is!” – fogalmazott a pápa.

Külön szólt a fiatalokhoz, akiket a júliusi Rio de Janeiró-i katolikus ifjúsági Világtalálkozóra invitált, hangsúlyozva, hogy a szív 70-80 évesen is fiatal lehet. A virágvasárnapot jelképező pálma- és olajfaágak megszentelésével kezdődött a Ferenc pápa által pontifikált szentmise a Szent Péter téren. A szentmisével megkezdődött a húsvéti szenthét. A napsütötte Szent Péter teret több mint 200 ezer olajfaág, pálmaág és más mediterrán növény díszítette, közöttük két évszázados olajfa.

Kétszázezren hallgatták Ferenc pápát

A pálmák Liguriából, az olajágak és fák a délolasz Pugliából érkeztek. A teret befedő színes virág- és növénytakaró a bibliai Getsemáne-kertet és a világ öt kontinensét idézte. A Szent Péter tér közepén álló obeliszktől indult a körmenet, amelyben bíborosok és hívők vitték a megszentelt fonott pálmaágakat a bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz. A körmenet élén Ferenc pápa haladt.

A teret megtöltő, az olasz sajtó által 200 ezresre becsült tömeg olajfaágakat lobogtatott, Jézus Jeruzsálembe való bevonulását idézve. A virágvasárnappal egybeesett a római egyházmegyében ünnepelt XXVIII. Ifjúsági Világnap, ezért több ezer olasz fiatal volt a Szent Péter téren. Ferenc pápa délben Úrangyala-imádságot mondott.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez attól függ, hogyan lövöd be az életcéljaidat. Ha most hirtelen pénzzavarba kerülnél, nyilván egy csomó életcélról le kék mondanod, de ha eredményesen átrendezed az életkédet, akkor megtalálhatod a boldogságot. És ebben sokat segít, ha az egész cuccot Isten elé viszed.

Ez attól függ, hogyan lövöd be az életcéljaidat. Ha most hirtelen pénzzavarba kerülnél, nyilván egy csomó életcélról le kék mondanod, de ha eredményesen átrendezed az életkédet, akkor megtalálhatod a boldogságot. És ebben sokat segít, ha az egész cuccot Isten elé viszed.

Nem mondtam, hogy rendezd át, amíg van pénzed. De ha alapos pénzzavarba kerülnél, akkor vagy belekeseredsz a dologba, vagy aszondod Istennek, hogy Uram, mutasd meg, mit kezdjek az életemmel így, ezekkel a beszűkült anyagi lehetőségekkel. Utóbbi esetben meg fogod találni a választ és az neked is, másoknak is jobb lesz, mint ha sértődötten ülsz egy sarokban, hogy miért nincs elég lóvéd az életcéljaidhoz.

A pénzt az Úr adta, és ez komoly dolog, ha tisztességgel kerested, joggal láthatod benne az Ő áldását. De az Úr el is veheti, és Neked akkor is az Urat kell keresned. Már ha boldogan akarsz élni.

A Bibliában Szent Pál úgy tanít, hogy "Tudok szűkölködni és tudok bővelkedni is; mindenütt mindent megszoktam: tudok jóllakni is, éhezni is, bővelkedni és nélkülözni is. Mindenre képes vagyok abban, aki nekem erőt ad." (Fil 4,12-13)

Szörnyű! De azért Te csak tarts ki! Vagy tarts be!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés