Zárul az Örkény100 programsorozat

2013. március 26. 16:09
Még egy perc Örkénnyel! címmel a Thália Színház és a veszprémi Petőfi Színház közös rendezvénye zárja az író tiszteletére életre hívott, országos centenáriumi ünnepségsorozatot április 5. és 16. között három helyszínen.

A Thália Színházban, Remeteszőlősön és a Bárka Színházban tartandó rendezvényen centenáriumzáró beszélgetéssel, színházi előadásokkal, fotókiállítással és Örkény-emlékmű avatással várják a közönséget – áll a Thália Színház MTI-hez eljuttatott közleményében. A programsorozat keretében április 5-én, pénteken délután három órától a Thália Színház Mikroszínpadának klubhelyiségében tekinthető meg az Örkény képekben című fotókiállítás, amely április 16-ig látható. Szintén április 5-én fél négytől centenáriumzáró, interaktív kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Thália Színház Mikroszínpadán. Az esemény résztvevői között van mások mellett Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Hargitai Iván és Berényi Gábor rendező, valamint Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója és Örkény Antal.

A beszélgetés zárásaként Örkény Istvánról készült portréfilmet vetítenek le. A vetítést követően, fél hattól a színház Új Stúdiójában látható A Szkalla lányok című előadás Béres Ilona és Tordai Teri főszereplésével. A produkciót Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor írta és állította színpadra. Ugyanezen a napon este fél nyolckor az Arizona Stúdióban a veszprémi Petőfi Színház Sötét galamb című előadása szerepel a műsoron. Örkény István ritkán játszott darabját Hargitai Iván rendezte. Az emlékév zárásaként Örkény-emlékművet avatnak Remeteszőlősön április 6-án, szombaton délelőtt 11 órakor. A Ballada a költészet hatalmáról nevet viselő telefonfülkében egy korabeli telefonon Örkény István egyperceseit hallgathatják meg felvételről az érdeklődők Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában.

A veszprémi Petőfi Színház, a remeteszőlősi önkormányzat és civil összefogás eredményeként létrejött emlékmű felállítását a Magyar Telekom és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Az emlékművet Halász János kultúráért felelős államtitkár avatja fel, az ünnepségen közreműködik Hegedűs D. Géza színművész. Az Örkény-centenárium záróeseményének utolsó programja április 16-án, kedden este hét órakor kezdődik a Bárka Színházban, ekkor láthatja a közönség a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Kulcskeresők című előadását, Forgács Péter rendezését.

Mint a közlemény idézi, Örkény István örökösei – Örkény Angéla, Örkény Antal és Radnóti Zsuzsa – így összegezték a centenáriumi ünnepségsorozatot: „az elmúlt évfordulós év számos eseménye – amelynek döntő része spontán, közösségekből kiinduló program volt - folyamatosan és látványosan bizonyította, hogy az életmű köztünk él. Alkotójának szelleme, írásai, ebben a nagyon gyorsan változó világban is aktuálisak maradtak és megszólítják az embereket, fiatalokat, időseket, a kultúra szeretőit és a kultúra létrehozóit egyaránt. Ezek az évfordulós események nekünk, Örkény István örököseinek, életre szóló élményt jelentettek”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában