A Visegrádi Együttműködést kerékpáros maratonnal népszerűsítik

2013. április 5. 15:10
Először rendeznek május közepén olyan nemzetközi kerékpárversenyt, amellyel a húszéves múltra visszatekintő visegrádi együttműködést népszerűsítik.

V4 elnevezéssel május közepén első ízben rendeznek olyan nemzetközi kerékpárversenyt, amellyel a húszéves múltra visszatekintő visegrádi együttműködést népszerűsítik – jelentette be sajtótájékoztatón Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium uniós kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, valamint Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete. „A visegrádi együttműködés immár húszéves múltra tekint vissza, de fontos, hogy emberközeli formát is adjunk neki. Erre kiváló esemény ez a kerékpárverseny” – fogalmazott Prőhle Gergely. Roman Kowalski kiemelte: tavaly júliustól egy éven át Lengyelország tölti be a visegrádi négyek soros elnöki  tisztét, melyet idén nyáron Magyarország vesz majd át.

„Radoslav Sikorski lengyel külügyminisztertől származik az ötlet, hogy ezzel a némileg szokatlan kezdeményezéssel népszerűsítsük a lengyel visegrádi elnökséget. Ehhez sikerült a többi külügyminiszter támogatását is megnyerni, valamint kiváló magyar, cseh és lengyel szponzorokat találni”
– jelentette ki a nagykövet, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a kerékpárverseny befutójának napján rendezik meg Krakkóban a visegrádi négyek és a keleti partnerség országai külügyminisztereinek tanácskozását. Törzsök Zsolt, a Magyar Országúti Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke a verseny technikai részleteiről számolt be. Mint elmondta, a V4 kerékpáros maraton résztvevői május 17-én 16 órakor indulnak Budapestről, a Westend bevásárlóközpont elől, ahová az egyébként Lengyelországban is jelen lévő Trigránit háromnapos biciklis happeninget szervez az esemény alkalmából. A versenyzők Esztergomnál gurulnak át a határon, majd Szlovákián és Csehországon keresztül másnap délután érkeznek meg Krakkóba. Az indulókra kemény feladat vár, hiszen az 533 kilométeres távot – a négy ellenőrző ponton betervezett rövidebb megállásoktól eltekintve – gyakorlatilag egyben kell teljesíteniük. Ráadásul a hegyes szakaszokkal tarkított út szlovákiai és csehországi részét többnyire sötétben kell majd megtenniük.

A szervezők összesen 300 résztvevőre, inkább kihívást kedvelő amatőrökre, mintsem profik indulására számítanak. Ebből 120 helyet tartanak fenn a lengyel, 60-60-at a szlovák és magyar, 40-et a cseh, és 20-at a keleti partnerországokból érkező versenyzőknek. Törzsök Zsolt tájékoztatása szerint a V4-re nem lesz selejtező, de a technikai felszereltség, valamint a versenyzők megfelelő mentális és egészségi állapota feltételnek számít. Egyéni, valamint csapatversenyt hirdetnek, utóbbira legalább ötfős együttesek jelentkezését várják. Itt feltétel, hogy legalább három csapattagnak célba kell érnie. A verseny összdíjazása 100 ezer euró. Kiss Norbert, az eseményt támogató Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy mivel a V4 kerékpáros versenynek nemcsak sportos, hanem kulturális, gazdasági és diplomáciai vonatkozásai vannak, több hazai minisztérium is hozzájárul a lebonyolításhoz. Bejelentette: másokat is ösztönözve az Emmi csapata vállalja, hogy letekeri a táv egytizedét, azaz 53,3 kilométert.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés