Nem akar Európa kulturális fővárosa lenni Velence

2013. április 5. 11:35

Velence polgármestere visszaléptetné városát az Európa kulturális fővárosa címre jelöléstől. A lagúnák városa eredetileg a 2019-es évre pályázott erre.

„Mire jó Európa kulturális fővárosának lenni? Egy eurót nem hoz a kasszába, csak turistákat, azokból pedig nincsen többre szükségünk” – hangoztatta az olasz sajtónak Giorgio Orsoni. Velence polgármestere bejelentette, hogy ha rajta múlna, lemondaná a hat év múlva esedékes európai címre való jelentkezést. A szigetváros az egész északkelet-olasz régióval együtt pályázott arra, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. A végleges döntésről a velencei önkormányzati testületnek kell szavaznia. Ha Velence visszalép, Bolzano veszi át a helyét Trentino-Alto Adigéban.

Az európai pályázatot kezdeményező bizottság levélben fordult Giorgio Orsonihoz, emlékeztetve őt arra, hogy a kulturális főváros cím elnyerése „minőségi idegenforgalmat” hozna az egész térségbe, és lehetőséget adna a munkahelyteremtésre is, elsősorban a fiatalok számára. A sajtó szerint a polgármester az iparosodott észak-kelet vállalkozóinak véleményét fogalmazta meg, akiknek – mint írták – kizárólag az anyagi haszon számít, nem a kultúra. Velencét évente mintegy 24 millió olasz és külföldi turista látogatja. Velence mellett Ravenna, Siena, Assisi és a dél-olasz Matera városa pályázik Itáliából 2019-re az Európa Kulturális Fővárosa címre. Eddig csupa észak-olasz város – Firenze (1986), Bologna (2000) és Genova (2004) – tölthette be ezt a szerepet.

A bejegyzés trackback címe: https://fesztival.mandiner.hu/trackback/8098