Zéró toleranciát hirdetett a papi pedofília ellen Ferenc pápa

2013. április 5. 19:40
A katolikus egyházfő folytonosságot ígért a XVI. Benedek kezdeményezte pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban. Ferenc pápa prioritásként a kiskorúak védelmét, az áldozatok segítését és az elkövetőkkel szembeni eljárást nevezte meg.

Zéró toleranciát sürgetett a papok által elkövetett nemi visszaélésekkel szemben Ferenc pápa pénteken a Hittani Kongregáció prefektusával, Gerhard Ludwig Müllerrel tartott találkozóján. Ferenc pápa a folytonosságot is hangsúlyozta azokkal a pedofíliaellenes intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket még elődje, XVI. Benedek kezdeményezett. A katolikus egyház új első embere prioritásként a kiskorúak védelmét, az áldozatok segítését és az elkövetőkkel szembeni eljárást nevezte meg. A püspöki konferenciáknak direktívákat kell megfogalmazniuk és alkalmazniuk az „egyház tanúságtétele és hitele érdekében” – olvasható a kongregáció által kiadott közleményben.

Ez az első alkalom, hogy az új pápa az egyházat megrázó pedofil botrányokról beszélt. A téma felmerült a pápaválasztás napjaiban is, amikor a pedofília áldozatait képviselő amerikai egyesületek tiltakoztak az ellen, hogy Roger Mahony, Los Angeles nyugalmazott érseke részt vegyen a konklávén. Mahonyt az amerikai ügyészég a Vatikánba indulása előtt hallgatta meg az egyházmegyéjében történt 120 pedofil bűnesettel kapcsolatban.

Az olasz sajtó azt hangsúlyozza, hogy a Ferenc pápa által megerősített zéró toleranciát Robert W. Oliver vatikáni főügyész fogja érvényre juttatni. A főügyész februárban közölte, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente körülbelül 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965 és 1985 közötti esetekre vonatkozik.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért azon is el lehet gondolkodni, mikor Fodor Gáborék olyan törvénymodosítást nyujtottak be a magyar parlamentben, hogy ne lehesen büntettni, ha 14 éves fiúkkal szekszuális kapcsolatot létesít egy nagykorú férfi, ha a kiskorú beleegyezett.

Szerintetek ez pedofilia, vagy nem, vagy csak az egyháznál számit annak a civilenél meg leszükitik a kiskoruak pucér képeire az interneten, s a külömböző nemüek kiskoruak megrontására.

Valahogy nagyon hamar lekerült napirendről az szdsz-nek ez az ocsmány javaslata nem lett igazán nagy felháborodás sem már a felvetés ellen. Valahogy kuss van róla.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2013. április 5. 20:13

Kohn Bendit még hencegett is pedofil cselekedeteivel.

Ha egy libsi teszi, akkor csak egy jópofa dolog.

Kohn Bendit?
Az tényleg senki.
De ennyire?

Azért Fodor Gáborék narkópropagandája sem volt piskóta.

Keresd elő a parlamenti jegyzökönyveket és nagyot fogsz csodálkozni. Sőt plenáris vita is volt.

1. honnan veszed, hogy a civileknél "a leggyakrabban felmerülő lehetőség" - és a papoknál "nem merül fel"?

valóban érdekelne.

2. Demokratikus államokban senkit sem szabad kasztrálni akarata ellenére. Van ugyan, hogy valaki önként kéri - általában vegyi kasztrációt (Libidó csökkentés). És általában nem "a bűnözők" kérik, hanem érintett, saját vonzalmától visszariadó pedofilok vagy kényszerképzetekkel stb.-vel kűzdők.

3. Bizonyított tény, hogy a kasztráció nem változtat a hajlamon és a "bűnözők" esetében teljesen hatástalan, mert a romboló aggresszió és rögeszme nem a herezacskóban képződik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés