Márai-rendezvénysorozat Kassán

2013. április 8. 11:11
Két, Márai Sándor életének és életművének szentelt kiállítás ünnepi megnyitójával vette kezdetét a „Tisztelet Márainak, tisztelet Kassának – a Magyar Művészeti Akadémia Európa Kulturális Fővárosában” nevet viselő rendezvénysorozat a kassai Thália színházban vasárnap este.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a rendezvényeknek helyszínt adó kassai Thália színház kétnapos közös programjának keretében irodalmi előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre, filmvetítésre és más, Márai személyéhez és életművéhez kötődő rendezvényekre is sor kerül. A Márai-kiállítások megnyitóján az első látogatókat Mészáros Alajos, a Magyar Közösség Pártja (MKP) európai parlamenti képviselője és Csáji Attila, az MMA alelnöke köszöntötte, aki Márai két, a biztonság feladásának és a félelem elutasításának szükségességét, illetve a veszélyes helyzetek felvállalásának fontosságát méltató esszéjéből olvasott fel.

Az egész év folyamán látogatható kiállításoknak a Thália színház Márai stúdiója ad otthont. Az egyik, Márai életét fényképekben és dokumentumokban bemutató tárlat anyagát a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól kapták kölcsön a rendezvény szervezői. A másik, a Thália szervezőcsapata által összeállított, kiállítás anyagát Márai műveinek színházi bemutatóiról készült fényképek, plakátok és szórólapok alkotják, ezeket több tucat, főként közép-európai, de néhány tengeren túli teátrum segítségének köszönhetően sikerült összegyűjteni. „Még Chiléből is érkezett plakát az ottani nemzeti színház egyik előadásáról, így örömmel mondhatom, hogy a kiállításunk anyaga folyamatosan bővül, olyannyira, hogy kénytelenek leszünk szűrni az anyagot, mert a helyszín adottságai korlátozottak” – mondta el az MTI-nek Czajlik József, a Thália színház igazgatója. Kifejtette: a két kiállítás, illetve a „Tisztelet Márainak, tisztelet Kassának – a Magyar Művészeti Akadémia Európa Kulturális Fővárosában” rendezvény a Thália és az MMA közötti hosszabb távú együttműködés része, s az év további részében egyéb magyar vonzatú kulturális programokra, köztük magyar animációs filmek bemutatására és egy kortárs zenei koncertre is sor kerül.

A Thália igazgatója szerint a rendezvénysorozat ötlete akkor született meg, amikor tavaly nyáron megtudták, hogy elutasították azokat a projektjeiket, amelyeket a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) keretében szerettek volna megvalósítani. Hozzátette: amikor a tervezett rendezvények jövője kétségessé vált, segítő kezet nyújtott az MMA, amely a szakmai szerepvállaláson kívül a programköltségek nagy részét is biztosította. „Ez a programsorozat így a mi saját EKF-ünk lett, azután, hogy egyetlenegy magyar vonatkozású terv sem került be a kulturális főváros nagy stratégiai programjai közé” – jegyezte meg Czajlik József. A közös rendezvény sorozata hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi estjével folytatódik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés