Vérre menő hitvitát vezényelt a miniszter

2013. április 11. 7:41

Szőnyi Szilárd
Heti Válasz
A jobb sarokban Barsi Balázs ferences szerzetes, a bal sarokban Szabó István református püspök.

„A másfél órás vita kedélyesen, de az álláspontok határozott fenntartása mellett folyik a két lenyűgöző intellektusú, páratlanul művelt és elmélyült lelkületi férfiú között; Szabó katolikus teológusok egész sorát idézi, olykor latin eredetiben, Barsi pedig gazdagító református olvasmányértékeit eleveníti fel. Csak úgy repkednek a Szent Ágoston- – pardon: Augustinus- –, Aquinói (Szent) Tamás, Karl Rahner- és Ravasz László-idézetek mindkét részről, jelezve: ez a disputa a legkevésbé sem a Magyarországon megszokott közéleti viták züllött szintjén zajlik.

A beszélgetés ugyanakkor nem nélkülöz egy-egy szeretetteljes oldalvágást, sőt piszkálódást sem. „Nahát, a katolikusok Szentírást olvasnak? Ez új« - eleveníti fel sok református élményét Szabó. »De mi azért elhoztuk nektek 1500 évig a Szentírást!« – riposztozik Barsi, majd finoman vitapartnere szemére veti, a protestánsok hogyan tarthatnak közösséget az unitáriusokkal, akik még Krisztus istenségét is tagadják. Igaz, a végén, amikor Balog Zoltán azzal védi meg az unitáriusokat, hogy ők azért fontosak, mert a magyar megmaradás zálogaiként tekintünk rájuk, Barsi bólogat, és megenyhülve hozzáteszi: »Sőt egy református azt mondta nekem: Balázs atya, ha a lelkészeik nem zavarják össze őket, akkor ugyanazt hiszik, mint mi.«

A vita végén nincs győztes és vesztes: miután a hallgatósággal együtt elmondják a két egyház közös imádságát, a Miatyánkot, a félek egyértelmű nyertesként lépnek le a pulpitusról. És ahogy Balogh Zoltán a végén tanulságként megfogalmazza: »Talán nem is annyira egymás felé kellene közelednünk, mert a jelek szerint ez nemigen megy. Hanem Krisztus felé – aminek következtében egymáshoz is közelebb juthatnánk.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

»Talán nem is annyira egymás felé kellene közelednünk, mert a jelek szerint ez nemigen megy. Hanem Krisztus felé – aminek következtében egymáshoz is közelebb juthatnánk.«”

Baloghnak ebben tökéletesen igaza volt.

Vajon felmerült é a két tudóspap elméjében, hátha egyiküknek sincs igaza?

"Szeretetteljes odavágás" Ilyen odavágásokat, gúnyos megjegyzéseket szeret a Szabó püspök úr a katolikusok felé mondani.
Igen, olvasnak a katolikusok Szentírást! Méghozzá nagyon jó a Szent István Társulat vagy a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat által kiadott MAI nyelvre fordított Szentírásokat. A reformáció megmaradt az "atyámfia" régies és korszerűtlen nyelvhasználatnál.
Jól emlékszem Szabó úr egyik a tévében tett sértő "beszólására" is, halottak napján. Mi katolikusok milyen babonásak, vagyunk vagy valami hasonló kifejezést tett arra, hogy gyertyát gyújtunk a halottainkért a temetőben. És ezt a rossz szokásunkat sajnos egyre több református hívő eléggé elítélő módon követi. Okos művelt lelkész, de én inkább Gyökössy Bandi bácsi nem csak lelkész, de lelki ember típusú vezetőket követem.Persze már "csak" az írásai által.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés