Újra Országos Rajzfilmünnep

2013. április 12. 11:49
Magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs animációs filmeket, rajzfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők május 12-én az Országos Rajzfilmünnepen.

Az Országos Rajzfilmünnephez idén 37 város csatlakozott mintegy hetven helyszínnel. A közönség megtekintheti egyebek mellett a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Lúdas Matyi, a Vuk, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotást – mondta Mohácsi Anna főszervező az esemény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A rajzfilmünnepen részt vesz Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Tatabánya, a fővárosban a Gozsdu Udvar, az Örökmozgó Filmmúzeum, a Tabán mozi, az Átrium Film-Színház, a MiMozink Lurdy ház, a MiMozink Óbuda és a KEDDshop várja a családokat.

Idén a Kecskemétfilm meséit is vetítik, így a Magyar Népmesék, a Mesék Mátyás királyról, A világlátott egérke, a Leo és Fred szintén szerepel a kínálatban, mint ahogy a japán Walt Disneyként emlegetett Mijazaki Hajao alkotásai is. A vetítések mellett animáció-készítés, sétahajózás, kézműves foglalkozás, játszóház és vetélkedők is szórakoztatják a látogatókat. Elhivatottságból, önerőből, jókedvvel és hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a rajzfilmünnepet három évvel ezelőtt. A programoknak akkor több mint egyharmada volt vetítés a kézműves foglalkozások, a kiállítások, a pályázatok mellett – mondta M. Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője, a rendezvény ötletgazdája. Felidézte, hogy amikor észrevették, milyen nagy közösségformáló és családösszetartó ereje van a Bogyó és Babóca epizódoknak, úgy gondolták, az archívumok, animációs stúdiók, kulturális intézetek és kreatív műhelyek csatlakozásával a rajzfilmünnepen szélesebb közönséghez juthatnak el az alkotások.

A csatlakozó városok és helyszínek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a KEDD Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood, illetve az Intercom által ajánlott filmekből állították össze a programot. A külföldi rajzfilmek az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a budapesti holland nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából láthatók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés