Bíborosi tanácsadó testületet nevezett ki a pápa

2013. április 14. 8:56
Nyolctagú bíborosi tanácsadó testületet nevezett ki szombaton Ferenc pápa; az olasz sajtó szerint ezzel testületi vezetésre bízta az egyházat. A nyolc bíboros feladata lesz többek között a római kúria reformja.

Rövid vatikáni közlemény (vatican.va) adta hírül, hogy Ferenc pápa nyolc bíborost nevezett ki azzal a céllal, hogy „adjanak tanácsokat az egyetemes egyház vezetésében, és tanulmányozzák a római kúriára vonatkozó Pastor bonus apostoli konstitúció felülvizsgálatát”. A közlemény hangsúlyozta, hogy az egyházfő a megválasztása előtt a Vatikánban tartott bíborosi tanácskozásokon (kongregációk) a kollegiális vezetésről felmerült „javaslatot” követte. A bíborosi csoport első együttes ülése október 1-3. között lesz, de a pápa „mostantól kapcsolatban lesz a bíborosokkal”.

A sajtó és a Vatikán is húsvét utánra várta az új egyházfő döntéseit a kúria esetleges átszervezéséről és a szentszéki hivatalokban való személycserékről. A bíborosi testületben mind az öt kontinens képviselői helyet kaptak. A tanács feladata lesz a II. János Pál által 1988-ban kiadott konstitúció átdolgozása, vagyis a világegyházat vezető kúria reformja.

Giuseppe Bertello, Vatikán Városállam Kormányzóságának elnöke a csoport egyetlen tagja, aki a kúrián dolgozik és aki a sajtó szerint a szentszéki államtitkárság várományosa. A bíborosi csoport tagja továbbá Francisco Javier Errázuriz Ossa, a chilei főváros nyugalmazott érseke, Oswald Gracias bombayi érsek, Reinhard Marx, München-Freising érseke, Laurent Monswengo Pasinya, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának érseke, Sean Patrick O’Malley bostoni érsek, George Pell, Sydney érseke, valamint Óscar Andrés Maradiaga Rodríguez, a hondurasi főváros érseke, aki egyben a csoport koordinátora is. Marcello Semeraro, az olaszországi Albano püspöke titkári feladatot kapott.

Ez egy csoport, nem tanács és nem is bizottság. Tanácsadói, nem döntéshozó szerepe van” – hangoztatta a sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő, miközben az olasz sajtó „forradalmi egyházi fordulatról” írt. Lombardi hangsúlyozta, hogy a döntéseket továbbra is az egyházfő hozza meg a kúria hivatalait vezető bíborosokkal. A hírt a kinevezések előtt bejelentő La Repubblica olasz napilap azt jósolta, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz a csoport egyik tagja. Az újság szerint Ferenc pápa a testületi egyházvezetés példáját saját rendjétől, a hasonló struktúrájú jezsuitáktól kölcsönözte, és az első évezred egyházát idézi. Ferenc pápa a kúria helyett a testületi vezetést részesítette előnyben annak tudatában, hogy ma már az egyházat nem lehet egyedül irányítani – írta az olasz sajtó.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hozzászólásokból látni mennyire izgatják a katolikus egyház belügyi változásai a nemhívőket és a más vallásúakat. Ez furcsa számomra, engem más vallások hasonló intézkedései, mivel nem érintenek hidegen hagynak. Mivel nem tartozik rám, nem szólok bele. Mondjuk véleményt mondhatok mint kívülálló, de csak mint kívülálló. Azt meg minek?

Gondolom, az intézkedés oka, a Kúria tele volt olaszokkal, rómaiakkal. A római egyház világméretű szervezet, ezért szervezett be a Pápa a világ minden tájáról bíborosokat.

Ázsiában kb 137 millió katolikus él. Helyzetük sajátságos, ezért üdvözlendő, hogy őket is képviseli valaki a testületben.

http://www.bbc.co.uk/news/worl..

Mi értelme keresztényként kötekedni a kötekedés kedvéért?

http://www.bbc.co.uk/news/worl..

Ha pusztán azt nézzük melyik kontinensen él a legtöbb katolikus érthető miért választottak Dél- Amerikai pápát. Mert megérdemlik! :)

Bigott katolikusok?

Bigott, magukat kereszténynek valló farizeusokat ismerek. Ők azok akik tökéletesnek hiszik magukat, illetve a saját vallásukat, egyházukat egyedül üdvözítőnek. Nagyon híján vannak mindannak amit keresztényi szeretetnek, alázatnak és irgalomnak nevezünk.

Az új pápának én is "szurkolok".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés