Május negyedikén nyílik az óbudai Krúdy-negyed

2013. április 18. 17:53
Óbuda napján, május 4-én nyílik meg az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem összefogásával létrejövő Krúdy-negyed, hozzájárulva az óbudai Krúdy-év eseményeihez.

A társaskör kertjében Krúdy Gyula írásait olvassa fel Lukács Sándor, majd az érdeklődő meghallgathatja Fráter Zoltán hangoskönyvét. A Krúdy-recept – Hogyan kell élni? című összeállítás az évfordulóra jelent meg, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiadásában – közölte az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében az intézmény. Május 17-én a Parnasszus csillagai fénylenek fel az társaskörben: Nemes Nagy Ágnes és Szécsi Margit költészete. Nemes Nagy Ágnesként Császár Angela, Szécsi Margitként pedig Juhász Róza lép pódiumra. Szent Efrém Férfikar május 29-i koncertje a Szent és profán címet kapta, Háy János Istent kereső versei bizánci zenékbe ágyazva hangzanak el. A hangverseny első része az Óbudai Szent Péter és Pál- főplébániatemplomban, a második rész az Óbudai Társaskörben hallható.

Operaesttel tisztelegnek Verdi és Wagner születésének 200. évfordulója előtt Baranyi Ferenc sorozatának következő, május 6-i estjén. Megemlékeznek a 100 éve született Dávid Gyula zeneszerzőről, Kodály Zoltán tanítványáról is. A május 9-i koncert a FUGÁ-val közös szervezésű produkció, amelyen közreműködik: Rajk Judit (ének), Matuz Gergely, Matuz István (fuvola), Tóth Balázs (brácsa) és Marczi Mariann (zongora). A Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekar nemcsak próbál, gyakran játszik is az Óbudai Társaskörben. Április 28-i hangversenyükön Olsvay Endre Akrosztichon című darabjának ősbemutatója hallható. A Kortársaink körében című sorozat IV. estjén Orbán György Évszakok című zongoraciklusának tételeiből válogat május 16-án Zsigmond Zoltán zongoraművész. Marco Bianchi úgy véli, Liszt művei meghatározó élményt jelentettek számára, ezért döntött úgy, hogy Budapesten folytatja tanulmányait. Koncertjén Liszt Ferenc Vándorévek III. ciklusából és a Transzcendens etűdökből ad elő június 1-jén.

Fiatal művészek alkotják a Classicus Kvartettet: Borsos Kata, Király-Domány Bernadett (hegedű), Tornyai Péter (mélyhegedű), Zétényi Tamás (gordonka) alapította vonósnégyes Honegger, Ravel és Debussy műveiből állította június 7-i össze műsorát. Kapala Györgyi képzőművész Kívülbelül című kiállítása április 17-től május 19-ig látható. Az anyagot az alkotó baleset utáni CT-felvételei alkotják. Ezután Iski Kocsis Tibor festőművész Útvonal című kiállítása társaskörbe tervezett installációja kerül a falakra. Június 22-én a múzeumok éjszakája programjaként a művész tart tárlatvezetést.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában